FOTO&VIDEO Post-apocalipsa din Irpin. Prima zi a fost război. A doua zi, lupte. A treia zi, rachete

DE Remus Cernea | Actualizat: 20.07.2022 - 20:53
FOTO&VIDEO Apocalipsa de la Irpin. Prima zi a fost război. A doua zi, lupte. A treia zi, rachete / Newsweek România

Când mergem la mall sau la un supermarket pare de la sine înțeles că produsele pe care le căutăm sunt acolo. Că scările rulante funcționează. Că sunt mulți alți cumpărători. Dar pentru locuitorii din orașul Irpin, nimic din toate acestea nu mai este de la sine înțeles.

SHARE

Cel mai mare centru comercial, numit Giraffe Mall, a fost distrus fără nici un sens de către invadatorii ruși. Nu era un obiectiv militar, dar în dorința de a teroriza populația și de a o depriva de sursele de hrană și alte bunuri, Putin și armata lui au consumat muniție de război pentru a distruge și incendia locul de unde se cumpărau, pe lângă alimente, și electronice, haine ori jucării. Iar acest lucru s-a petrecut foarte aproape de România. Distanța rutieră Iași – Irpin (562 km) este mai mică decât cea dintre Iași și Timișoara (668 km), spre exemplu.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Armata lui Putin, la fier vechi. Cimitirul tancurilor rusești din centrul Kievului

Imaginile distopice și post-apocaliptice fotografiate la Irpin amintesc și de Cernobîl, mai ales jucăriile lăsate orfane printre ruine, fără să mai ajungă să bucure copii. Așa că, imaginați-vă, chiar și pentru o clipă, că mall-ul pe care îl vizitați ar putea deveni cândva o ruină. Oricâtă dezvoltare tehnologică am avea, lumea noastră, după cum se vede, este încă una fragilă și instabilă. Oricând ceea ce civilizația și creativitatea umană au construit se poate nărui.

Ceva din felul nostru de a fi ne ține aproape de prăpastii istorice terifiante. Au demonstrat-o asta din plin cele două războaie mondiale, dar și unele mai recente, precum cele din Yugoslavia, Siria și, acum, Ucraina. Iar spectrul unei conflagrații nucleare nu e tocmai unul îndepărtat.

Citește și: VIDEO Viceministrul Culturii din Ucraina: Rușii au zis că salvează operele de artă, dar le-au furat

L-am însoțit la Irpin, alături de numeroși jurnaliști din toată lumea, pe Eamon Gilmore, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Drepturile Omului. Mai întâi la podul distrus care a oprit invazia rusească spre Kiev, iar apoi la centrul comercial. Era marcat de imagini iar angajamentul Uniunii Europene este de a-i aduce în fața unui tribunal internațional pe cei responsabili de crime de război, inclusiv aflați la nivelul cel mai înalt de decizie în Rusia.

Am vorbit și cu Maxim Usyk, un tânăr localnic care a fost surprins de primele zile de război și care s-a refugiat apoi, pentru câteva luni din calea invadatorilor. A revenit în oraș cu familia abia recent, după ce armata ucraineană a respins atacurile rusești din zona capitalei Kiev. Acum Irpin este liniștit, dar urmele războiului îi vor marca memoria pentru totdeauna.

Maxim Usyk: Locuiesc în Irpin de 8 ani, chiar la capătul acestei străzi.

Newsweek: Ce s-a întâmplat aici?

Maxim Usyk: Războiul s-a întâmplat (și zâmbește amar)! Aici a fost un centru comercial foarte mare numit Giraffe. Aveam multe magazine cu computere, televizoare, și alte alimente variate din supermarket. Dar a fost distrus din cauza luptelor. Nu departe de noi este și Bucea, unde au fost, de asemenea, lupte grele.

Newsweek: Ai auzit zgomotele și exploziile produse de aceste lupte?

Maxim Usyk: Da, pentru că atunci când a început eram în oraș iar luptele au ajuns aici în cea de a doua zi. Am auzit zgomotul luptelor, iar probabil în cea de a treia zi am văzut rachete care au fost lansate din direcția rușilor. Îmi amintesc acele zile, dar noi am plecat din Irpin cam pe 1 martie.

Newsweek: Și când ai revenit?

Maxim Usyk: Acum o săptămână. Privesc cum arată orașul nostru acum...

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te