FOTO Vaccinarea anti COVID-19 a ajuns până aproape de Polul Nord

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 23.09.2021 - 16:46
Nomazii primesc un chestionar în afara clinicii mobile de vaccinare. Foto The New York Times
Există încă multe persoane care refuză vaccinarea. Totuși, mulți neneți o fac

Covid-19 a ajuns chiar și în Peninsula Yamal din Arctica. Așadar, echipele de vaccinare urmăresc și găsesc modalități de a imuniza pe păstorii nomazi, scrie The New York Times.

SHARE

Neneții sunt una dintre puținele minorități indigene din Peninsula Yamal din nord-vestul Siberiei, Rusia. Stilul lor de viață este nomad, căci cei 45.000 de neneți urmează migrațiile sezoniere ale renilor pe care îi cresc.

Chiar și când pandemia de COVID-19 a blocat lumea, neneții din Yamal au continuat să se miște. Din decembrie până în aprilie, păstorii își desfășoară taberele și își păstoresc renii în districtul Nadymski, o regiune de aproximativ 60.000 de kilometri pătrați, aflată la baza peninsulei și centrată pe orașul Nadym.

La mijlocul lunii aprilie începe „kaslanie”, un sezon de transhumanță, când neneții călătoresc cu turmele lor aproximativ 600 de kilometri în peninsulă și mutând tabăra de 30 până la 100 de ori pe parcursul anului.

Dar pandemia a ajuns chiar și aici, la Cercul Arctic. Peste 100 de cazuri noi de coronavirus sunt înregistrate în regiune în fiecare zi, precum și trei până la cinci decese în rândul pacienților infectați, scrie The New York Times.

„Am aflat despre coronavirus de la televizor și majoritatea bolnavilor se află în orașe”, a explicat Ivan Khudi, un păstor de reni. „Această problemă ne-a ocolit probabil din cauza distanței noastre față de civilizație. De exemplu, sunt în «autoizolare» de 61 de ani, de când m-am născut.”

Citește și: CE, anunț privind un set de măsuri pentru a contracara creșterea prețurilor la energie în UE

Vaccinarea a învins ținuturile înzăpezite

Păstorii parcurg distanțe de 200 până la 1.200 de kilometri în fiecare an în perioada nomadismului. Alexander, un păstor de reni, s-a întors dintr-o excursie de pescuit. „Înainte de toată această pandemie, oamenii din oraș veneau la mine mult mai des pentru pește, iar aceasta este practic singura mea sursă de venit”, a explicat pentru jurnaliștii americani.

Acum a sosit și vaccinarea. Mulți păstori își aranjează taberele - mici grupuri de corturi tradiționale, dar echipate cu generatoare electrice și antene de satelit, prin care prind posturilor de televiziune rusești - de-a lungul autostrăzii acoperite de zăpadă care parcurge, fără viraje sau ieșiri, cei 320 de kilometri între Nadym și Salekhard.

Autobuzele cu medici și asistente se deplasează de-a lungul autostrăzii, oprindu-se în punctele oportune pentru a vaccina păstorii care vor să se imunizeze anti COVID-19.

Până acum, peste 135.000 de persoane din Yamal au fost complet vaccinate împotriva coronavirusului, inclusiv aproximativ 56% dintre adulții eligibili.

La sfârșitul lunii februarie, un punct de vaccinare a fost înființat nu departe de tabăra domnului Khudi, din mai multe unități medicale mobile. Într-una, s-a efectuat o inspecție medicală; în altele, vaccinările. În apropiere, în corturi cu prelată, locuitorii tundrei au completat chestionare și, după ce au fost vaccinați, au sorbit ceai fierbinte.

Mulți nu vor să fie vaccinați

„Vor aduce benzină?”, a întrebat un bărbat. Combustibilul are o valoare extraordinară pentru neneții nomazi, iar punctele de vânzare a benzinei sunt uneori organizate în apropiere. Într-o zonă de lângă punctul de vaccinare, un medic pediatru examinează copii. Locuitorii din tundră nu au deseori ocazia să-și aducă copilul la doctor, așa că prezența unui pediatru este, de asemenea, o atracție.

Nomazii rămân în orașul Nadym iarna, stabilindu-și taberele din decembrie până în aprilie. De la mijlocul lunii aprilie, ei călătoresc spre nord spre Marea Kara.

Deși unii păstori Yamal au fost inițial rezistenți la ideea de vaccinare, totuși zeci au primit dozele de anti COVID-19. „Trăim în tundră”, a replicat un bărbat. „De ce avem nevoie de asta?"

Vaccinarea nu este un fenomen nou pentru nomazi, căci aceștia se imunizează împotriva antraxului încă din 2016. În acel an, un val de căldură anormal a dus la un focar de antrax în Yamal care a ucis 2.000 de reni și un băiat. Zeci de oameni au ajuns la spital.

Citește și: Vlogger-ul Dorian Popa l-a scos pe Cheluțu la produs. Câinele câștigă și 15.000 de euro pe lună

De atunci, în fiecare martie, renii și oamenii din Yamal sunt vaccinați împotriva bolii.

Unii păstori au fost încântați de ideea de a obține doza care să-i protejeze de noul coronavirus. Seara, medicii s-au dus înapoi la Nadym, pentru a pleca a doua zi spre un alt punct de pe autostrada tundrei.

„Facem eforturi colosale de explicare a necesității vaccinării, în rândul locuitorilor tundrei”, a explicat pentru The New York Times o asistentă din Nadym. „Există încă mulți oameni care nu sunt dornici să fie vaccinați, iar această situație este foarte dificil de inversat."

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te