FOTO UE, procedură pentru crime de război. Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.04.2022 - 16:49
FOTO UE, procedură pentru crime de război. Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată/foto: reuters
FOTO UE, procedură pentru crime de război. Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată/foto: reuters
UE, procedură pentru crime de război/foto: ap
UE, procedură pentru crime de război/foto: ap
Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată/foto:fb
Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată/foto:fb
O mamă cu doi copii, dezgropați sub supravegherea criminaliștilor francezi, la Bucea/foto: getty
O mamă cu doi copii, dezgropați sub supravegherea criminaliștilor francezi, la Bucea/foto: getty

Uniunea Europeană a inițiat o procedură pentru a ajuta Ucraina în investigarea crimelor de război, mai ales în Mariupol, unde s-au raportat, deocamdată, 21.000 de victime, și Bucea, a declarat miercuri un oficial al UE.

SHARE

Crimele de război ale armatei lui Vladimir Putin au fost expuse într-un raport internațional, la o zi după ce președintele american Joe Biden l-a acuzat pe liderul rus că a încercat să-i „extermine” pe ucraineni într-un „genocid”.

„Europa va face totul pentru a desfășura o investigație independentă asupra crimelor de război din Ucraina”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinant, făcând referire la promisiunea făcută de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și de șeful diplomației, Josep Borrell, în timpul vizitei lor în Ucraina săptămâna trecută.

„O echipă comună de anchetă a fost înființată cu Ucraina pentru a colecta probe și a investiga crimele de război, care va coopera și cu Curtea Penală Internațională”, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al organismului executiv al UE pentru Justiție.

UE a furnizat deja experți și echipamente pentru Ucraina și a dedicat un proiect de 7,5 milioane EUR (8,1 milioane USD) pentru a sprijini investigațiile prin asigurarea unei baze de date semnificativă.

La cererea procurorului general al Ucrainei, statele membre ale UE au fost, de asemenea, solicitate de către comisarul UE ,Didier Reynders, să își intensifice cooperarea în această problemă și să susțină această activitate.

Statele membre ale UE au fost invitate să trimită „anchetatori care să documenteze crimele de război, experți criminaliști, echipamente pentru depozitarea în siguranță a probelor, linii de comunicare sigure sau formarea anchetatorilor la locul de muncă”, a declarat Wigand.

Comisia Europeană va prezenta în curând o propunere de prelungire a mandatului Eurojust, o agenție a UE responsabilă de cooperarea judiciară între statele membre UE în materie penală.

Modificarea va autoriza Eurojust, care are deja experiență în crime internaționale, să colecteze și să stocheze probe privind crimele de război, în special înregistrări audio și video.

„Nu poate exista impunitate. Cei responsabili pentru atrocitățile și crimele de război din Ucraina trebuie să fie trași la răspundere și vom face tot posibilul pentru acest obiectiv”, a spus Wigand.

Peste 3.000 de proceduri penale au fost deschise pentru crime comise de trupele ruse în regiunea Kiev de când Rusia a lansat războiul la 24 februarie, potrivit autorităților ucrainene.

Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, a unit Europa pentru a demara anchete privind crime de război


Raportul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a acuzat Rusia de „modele clare de încălcări ale dreptului internațional umanitar” în Ucraina.

Totul a pornit după ce trupul unei frumoase adolescente ucrainene, Karina Ierșova, a fost identificat. Fata a fost violată, împușcată în ceafă și aruncată de trupele ruse într-o curte din Bucea, orașul unde au fost găsite gropi comune după retragerea rușilor.

O prietenă a mamei Ierșovei, Olesia Vasileț, a scris pe Facebook: „Prieteni, vești groaznice. Rasiştii au ucis-o pe fiica prietenei mele, pe Karina Ierșova. Durerea este groaznică. A fost batjocorită, violată și apoi împușcată și aruncată la gunoi. Astăzi mama a aflat că a fost ucisă și a creat un grup de ajutor. Vă rog să mă ajutați să o îngrop, îl cunoșteam pe acest copil de ani de zile, am învățat-o engleză, era o fată foarte inteligentă și talentată”.

Karina a dispărut la începutul lunii trecute, iar la 10 martie, mama ei a făcut apel la informații pe rețelele de socializare pentru a-și găsi fiica. „Sper cu adevărat în ajutor, mulțumesc”, a spus ea. Nu este clar dacă Ierșova a fost vizată intenționat de forțele ruse.

Un alt caz cutremurător: sub supravegherea criminaliștilor francezi, o mamă și doi copii au fost dezgropați în Bucea.

Procurorul-șef de la Curtea Penală Internațională, Karim Khan, a vizitat miercuri Bucea, catalogând suburbia Kievului drept „loc al crimei” și confirmând că anchetatorii „au motive întemeiate să creadă că au fost comise crime extrajudiciare”.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te