FOTO Misterul bărcii găsită de România în Marea Neagră, explicat de ruși: Navă de bruiaj periculoasă

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.04.2024 - 17:29
Misterul bărcii găsită de România lângă Tuzla, explicat de Rusia: Navă de bruiaj periculoasă - Foto: captură video/Telegram/Two Majors
Misterul bărcii găsită de România lângă Tuzla, explicat de Rusia: Navă de bruiaj periculoasă - Foto: captură video/Telegram/Two Majors
Misterul bărcii găsită de România lângă Tuzla, explicat de Rusia: Navă de bruiaj periculoasă - Foto: captură video/Telegram/Two Majors

Misterul bărcii găsită de România în Marea Neagră, explicat de ruși: Navă de bruiaj periculoasă. Un vehicul marin fără pilot (MUA) a fost descoperit în Marea Neagră, lângă România, la 3 aprilie, de către Garda de Coastă Română.

SHARE

Misterul bărcii găsită de România în Marea Neagră, explicat de ruși: Navă de bruiaj periculoasă, la 32 de kilometri de Tuzla.

Analizând fotografiile apărute, experții militari de la canalul pro-Kremlin Telegram/Two Majors („Doi maiori”) scriu că dispozitivul descoperit de români este o barcă de căutare și salvare (SAR) convertită cu o antenă de bruiaj montată la prova.

Rușii spun că dispozitivul este periculos pentru că bruiază traseul dronelor încărcate cu explozibil spre zone neluate în calcul, sugerând că dispozituvul ar putea fi al Ucrainei.

„În acest context, este explicabilă creșterea numărului de fragmente detectate ale UAV-ului Geran-2 în România și Moldova, al căror traseu ar putea fi schimbat sub influența interferențelor emanate de acest dispozitiv”, scrie Telegram/Two Majors, fără să spună cine ar fi trimis dispozitivul în apele României.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a transmis că ambarcaţiunea răsturnată la est de Tuzla şi recuperată de nava ARSVOM, ”s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot” şi este cercetată de minister și de structuri de specialitate.

Armata a mai precizat că a pus în aplicare „procedurile operaționale specifice de cercetare” a ambarcațiunii recuperate joi seară din apele teritoriale românești.

”Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a pus în aplicare procedurile operaţionale specifice de cercetare a ambarcaţiunii. Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcaţiune răsturnată la aproximativ 20 Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot”, a arătat MApN.

Fiind considerată un pericol pentru siguranţa navigaţiei, ambarcaţiunea a fost remorcată de către nava Sar Artemis-ARSVOM şi adusă în port, pentru a se face investigaţii, transmite MApN.

Telegram/Two Majors are informații că, la 5 aprilie, dispozitivul a fost dus la baza militară Capu Midia, situată pe litoralul Mării Negre, unde ar fi fost aruncat în aer.

Ceea ce nu spun experții militari de la canalul pro-Kremlin este faptul că rușii au dezvoltat foarte mult tehnologia bruiajului și o folosesc din plin în războiul din Ucraina.

Devierea dronelor încărcate cu explozibil, foarte periculoasă pentru România

Serviciile secrete militare occidentale au raportat recent despre „Cometa”, un instrument puternic de război electronic ce a devenit un element cheie în arsenalul tehnologiilor militare rusești, construit cu elemente obținute din SUA, India și Japonia, prin scheme ce ocolesc sancțiunile internaționale.

Citește și: Explicațiile MApN în legătură cu ambarcațiunea răsturnată la est de Tuzla. Ce se întâmplă acum?

„Cometa” este o antenă mică, dar extrem de eficientă, produsă de compania rusă „VNIIR-Progress”, care are capacitatea de a bloca sistemele moderne de război electronic (EW) utilizate de Ucraina.

Există mai multe versiuni ale acestui receptor, "Comet-M" fiind pentru drone.

Aceasta este doar una dintre tehnologii. „VNIIR-Progress” produce o gamă largă de echipamente, inclusiv sisteme pentru echipamente navale și subacvatice. 

Citește și: Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

Această tehnologie, raportează serviciile secrete occidentale, este o amenințare directă la adresa securității Ucrainei și țărilor învecinate, mai ales având în vedere cât de importante sunt dronele în războiul actual.

Dronele Geran-2 ale Rusiei, dezvoltate din dronele iraniene Shahed, au putere mare de distrugere, iar devierea traseului de atac spre „zone necalculate”, cum ar fi România și Moldova, reprezintă într-adevăr un pericol foarte mare, indiferent al cui este dispozitivul descoperit în apele românești.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te