FOTO Localnicii ucrainenei disperați din Herson, obligați să bea apă din râu pentru a supraviețui

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.11.2022 - 16:06
Localnicii disperați din Herson, obligați să bea apă din râu pentru a supraviețui - FOTO: Twitter/Tamer Yazar

Localnicii din Kherson, recent eliberat, care suferă de mult timp, recurg la a lua apă din puternicul râu Dnipro pentru a supraviețui. Cei care locuiesc astăzi acolo nu au încălzire centrală sau energie electrică după ce rachetele au distrus centralele electrice.

SHARE

Locuitorii, tineri și bătrâni, înfruntă rachete și mortiere pentru a umple sticlele din cursul de apă care marchează marginea teritoriului controlat de ucraineni.

Apa a încetat să mai funcționeze pe 9 noiembrie, când au fost vizate stațiile de pompare.

Două zile mai târziu, ultimii soldați ruși au părăsit orașul după ce au aruncat în aer turnul său de televiziune și au distrus podul Antonovski, care este esențial în spatele lor, pentru a încetini înaintarea ucrainenilor.

Citește și: Putin, pe urmele lui Ceaușescu, în „războiul tuturor”: După Anul Nou va declara Legea marțială

Zeci de mii de oameni s-au retras pe malul estic al Niprului săptămâna trecută, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ordonând o retragere umilitoare după ce comandanții săi au declarat că nu mai pot asigura aprovizionarea trupelor.

Acestea continuă să bombardeze orașul, dar puterea noilor arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA și Marea Britanie din Ucraina continuă să creeze haos pentru soldații lui Vladimir Putin.

Eficacitatea sa este pusă în evidență la aeroportul din Kherson, unde cărămizi și metal mutilat din cartierul general al ocupanților a fost împrăștiat pe sute de metri de barajele de rachete în care au murit mase de ruși.

Imagine

Citește și: Cupa Mondială în Qatar, un focar de spionaj. Rusia și Iranul, cele mai active. Se iau date personale

Mărturiile înfiorătoare ale localnicilor din timpul ocupației rusești

Maiorul Valentine, un inginer de luptă ucrainean care conducea o echipă care căuta muniție neexplodată la aeroport, a declarat: "Ar fi fost foarte înfricoșător aici".

Rezistă în orașul în mare parte abandonat Larisa, în vârstă de 59 de ani, și soțul ei, Oleg, în vârstă de 63 de ani, care au mers la Dnipro pentru apă.

Larisa a insistat că greutățile actuale cu care se confruntă sunt un preț mic de plătit pentru libertate.

Ea a spus: "Cel mai rău lucru când rușii erau aici era că nu aveam niciun sentiment de libertate. Ne era greu să credem că în lumea modernă un loc poate fi cucerit de un altul.

"Am încercat să nu-i provocăm pe soldați. Ieșeam doar împreună și evitam drumurile principale."a spus Oleg: "Tot timpul eram stresați. Soldații căutau mereu, verificau, jefuiau".

Tot la râu se afla și paramedicul Lena, care a spus că ia aproximativ 70 de litri pe zi pentru ca personalul de la stația sa de ambulanță să îi folosească pentru gătit, spălat și pentru a trage apa la toalete.

Pensionarii Piotr, în vârstă de 70 de ani, un polițist pensionar, și soția sa Vala, au declarat că au fost nevoiți să trăiască din ajutoarele rusești pe toată durata ocupației, deoarece nu aveau cum să își încaseze pensiile ucrainene.

Imagine

„Principala mea teamă este că rușii se vor întoarce”

Ei au încărcat 30 de litri de apă în cutii de bere pe un cărucior cu două roți, la câțiva metri de rămășițele fumegânde ale unui atac recent cu rachete.

Piotr a spus: "Principala mea teamă este că rușii se vor întoarce și, dacă o vor face, vor fi mult mai multe lupte."

Kherson a schimbat mâinile de două ori de la invazia lui Putin, dar a fost scutit de bombardamentele de pământ pârjolit de pe alte câmpuri de luptă urbane.

Vala a spus: "Rușii au plecat foarte brusc. Am observat că erau din ce în ce mai puțini și apoi, brusc, au dispărut", potrivit The Sun.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te