Jian Liu, acum în vârstă de 50 de ani, a ascuns 60 de filme de film, adică aproximativ 2.000 de fotografii. În 1989 avea 20 de ani și studia designul vestimentar la Beijing.
În primăvara anului 1989, o mișcare de protest pro-democratică condusă de studenți a adunat mii de suporteri în Piața Tiananmen. Captivat de spiritul mișcării, a fotografiat protestele timp de aproximativ 50 de zile.
Jian Liu povestește că a fost încântat de cererile îndrăznețe ale protestatarilor, care doreau mai multă libertate și eradicarea corupției.
"Am crezut că situația din țară se va îmbunătăți", a spus el.
Apoi, pe 4 iunie 1989, Armata Populară de Eliberare a intrat în Beijing și a deschis focul asupra activiștilor și civililor, omorând sute, chiar mii de oameni.
În acea dimineață mirosul de sânge a rămas în aerul fierbinte de vară.
Jian Liu a văzut aproximativ 20 de cadavre înșirate pe podeaua unui spital. A făcut câteva fotografii apoi a plecat în grabă.
"A fost insuportabil", povestește el.
Jian Liu a avut un studio de fotografie la Beijing, înainte de a se muta în Los Angeles, în 2016, pentru a studia limba engleză. El a cerut prietenilor să-i aducă negativele din China în luna martie a.c., iar acum o lună, după ce le-a transformat în fișiere digitale, a revăzut imaginile pe care le-a capturat acum 30 de ani.
Jian Liu a fotografiat chipurile tinerilor soldați neînarmați prin ferestrele camioanelor lor. "Erau cuprinși de panică și, probabil, nu aveau nici o idee ce se întâmplă la Beijing. Nu aveau mai mult de 20 de ani”, își amintește el.
Nu era pregătit pentru masacrul ce a urmat, soldații au tras în mulțime.
"Indiferent dacă erau studenți sau rezidenți, activiști în pro-democrație sau chiar ceea ce Partidul Comunist îi numește luptători, acești tineri nu ar fi trebuit să moară", a spus el. "Nu trebuiau uciși de gloanțe. Acest lucru nu poate fi justificat în nici un fel."
În zilele de după represiune, Jian Liu nu a îndrăznit să-și părăsească casa. Soldații înarmați au închis orașul. Autoritățile au arestat, ulterior, mii de persoane suspectate de a fi dizidenți și pe ulți dintre ei i-au condamnat la închisoare.
Jian Liu a publicat imaginile cu ajutorul ”Chinei Umanitare”, o organizație din California care acordă subvenții disidenților săraci și familiilor lor.
În aprilie 1989, studenții de la universitățile de top din Beijing au comemorat moartea șefului și reformatorului politic al Partidului Comunist, Hu Yaobang, în Piața Tiananmen, marcând începutul protestelor pro-democratice. În luna mai, unele posturi de televiziune au continuat să transmită imagini de la proteste, care au scos în stradă mii de persoane.
La mijlocul lunii mai, o paradă de motociclete a ”Tigrilor Zburători” a susținut mișcările studențești.
Agenți de poliție înarmați marșâluind la mijlocul lunii mai. Armata a primit ordine să elibereze piața prin orice mijloace.
Acest vehicul a servit ca centru de informare al Federației Autonome a Studenților din Beijing, o ligă anti-guvernamentală a organizațiilor universitare.
Un student rănit este ajutat de ceilalți protestatari.
Studenții au construit ”Zeița Democrației” din Piața Tiananmen, la sfârșitul lunii mai.
Ofițeri răniți pe bulevardul Chang'An, după ce forțele armate s-au ciocnit cu studenții, o consecință a impunerii legii marțiale.
Vehicule militare ard pe bulevardul West Chang'An. Nu se știe cine le-a incendiat.
Cadavre la morga Spitalului Shuili. Protestatarii au murit în urma unor răni provocate de gloanțe, cu puțin înainte ca această fotografie să fie luată.