FOTO Armata rusă trage în Herson de la un kilometru. 90% din locuitori au părăsit orașul

DE Remus Cernea | Actualizat: 21.05.2023 - 19:45
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea
Herson - Foto: Newsweek / Remus Cernea

Am stat în Herson 10 zile, iar acest oraș împreună cu Harkov, Kupyansk și Zolochiv (în regiunea Harkov) mi s-au părut a fi cele mai marcate de război dintre cele pe care le-am vizitat până acum în Ucraina.

SHARE

Exploziile se aud zi și noapte, de zeci de ori la fiecare 24 de ore. Un obuz, o rachetă ori o dronă pot lovi în orice clipă, liniile rusești fiind foarte aproape, la mai puțin de un km de oraș. Iar politica lui Putin de terorizare sistematică a populației civile este vizibilă fără dubiu în astfel de localități și în multe altele. 

Este suficient să te deplasezi pe jos prin oraș pentru câteva minute în orice direcție dorești și vei întâlni clădiri lovite de bombardamente, ferestre sparte și înlocuite cu placaje de lemn sau chiar urme de gloanțe. În centrul orașului pentru lungi perioade de timp poți vedea cum nu trece nici o mașină. Iar când apare vreuna, adesea este vorba de o mașină a poliției sau de o salvare, ori un vehicol cu militari.

Din câte am înțeles, aproximativ 80-90% dintre locuitori au părăsit orașul, iar la începutul războiului aici trăiau aproape 300.000 de oameni. Așadar, e un oraș comparabil cu Timișoara, Cluj-Napoca sau Constanța.  

Sub stare de asediu în Herson

Între 2 martie și 10-11 noiembrie 2022, Herson s-a aflat sub ocupație rusească, acesta fiind cel mai mare oraș ocupat de ruși după 24 februarie anul trecut. Dar cetățenii au protestat cu steaguri ucrainene în fața tancurilor rusești care au mărșăluit prin oraș. Iar acum, în piața centrală este amplasat și steagul Uniunii Europene alături de drapelul ucrainean. 

Încă un detaliu interesant pe care l-am observat la ucraineni este că în mai toate locurile care sunt bombardate, pun sau desenează imediat un steag ucrainean. Simbolistica este una de rezistență în fața distrugerilor și morții aduse de ruși, dar și de reamintire că fiecare loc lovit este ucrainean și că va fi reconstruit iar țara îi va învinge și alunga pe invadatori. 

Citește și: EXCLUSIV Povestea româncei care deține un restaurant de succes în Kiev. „E șocant că avem război”

Exploziile au devenit o prezență atât de „familiară” în Herson încât oricum puținii trecători pe care îi vezi pe străzi merg relativ calm în ciuda pericolului. Iar în piața centrală lucrătorii ADP-ului din Herson taie iarba și pun trandafiri. Străzile sunt curate și îngrijite, în ciuda situație dramatice prin care trece orașul. Am permanent același sentiment de stranietate când văd mai peste tot în Ucraina situații aparent firești împletite cu semnele brutale ale războiului. 

Starea de asediu instituită în orașul Herson a durat între vineri, 5 mai ora 20.00 și 8 mai ora 06.00. Toți oamenii au trebuit să stea în case în acest interval. Poliția a trecut din ușă în ușă pentru a se asigura că totul este ok și oamenii nu au probleme deosebite.

Citește și: EXCLUSIV FOTO Atelierul secret pentru tancuri: rezerva Ucrainei pentru ofensiva de primăvară

În timpul LIVE-urilor pe care le-am făcut pe canalul de YouTube și pe contul de TikTok am surprins explozii în timp ce discutam cu cei care le urmăreau.

Cu toate dificultățile pe care le au de înfruntat, mult așteptata contraofensivă ucraineană aprinde speranțele tuturor în Ucraina.

Sprijinul occidental vine spre Ucraina, dar destul de lent și este departe de a fi suficient. De aceea îl vedem pe Președintele Zelenski întâlnindu-se în mod repetat cu liderii occidentali și cu conducerile multor altor țări pentru a crește sprijinul față de țara sa. Nevoile Ucrainei sunt uriașe, nu doar sub aspect militar, dar și umanitar, economic și financiar. Este de așteptat ca investițiile să fie masive după încheierea războiului, potențialul de creștere economică al Ucrainei fiind foarte mare.

Dar încă suntem departe de un punct terminus al acestui război, iar necesitățile vieții de zi cu zi pentru multe milioane de cetățeni ai acestei țări, mai ales ale celor apropiați de linia frontului, sunt doar în mică măsură acoperite. Eventuale noi succese militare ale ucrainenilor ar putea fi însă de natură să impulsioneze suportul occidental într-o și mai mare măsură.

Remus Cernea este corespondentul Newsweek România în Ucraina 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te