Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a intrat în greva foamei după arestare

DE Adina Mutăr | 02.10.2021 - 17:24
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, arestat/foto: georgian interior ministry

Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, deținut anterior în republică, a declarat greva foamei și a cerut o întâlnire cu un consul ucrainean, a declarat Avocatul Poporului georgian Nino Lomdzharia după întâlnirea cu arestatul, vineri seara.

SHARE

„Când am intrat, era la doctor, supus unui examen medical. Ni s-a permis să vorbim mai târziu în celula închisorii. Mihail Saakașvili a spus că declară greva foamei, nefiind de acord cu sentința împotriva sa. El se consideră prizonier politic", a declarat Lomdzharia.

Georgienii au început să voteze sâmbătă în scrutinul municipal într-un climat de tensiune între Guvern şi opoziţie, după arestarea fostului preşedinte georgian Mihail Saakaşvili şi pe fondul crizei prin care trece ţara de la alegerile legislative din 2020, desfăşurate sub semnul acuzaţiilor de fraudă şi al protestelor.

„Procedurile legate de reținere a fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, și condițiile de detenție vor respecta toate normele legale”, a declarat sâmbătă șeful partidului de guvernământ Georgia Democratică, Irakli Kobahidze.

Potrivit politicianului, fostul președinte a sosit pentru a încerca să dea o lovitură de stat.

„El a venit în Georgia pentru a organiza o lovitură de stat și a provoca tulburări în țară. În consecință, forțele de ordine au luat toate măsurile pentru a împiedica aceasta”, a precizat politicianul.

Vineri, premierul Irakli Garibașvili a anunțat că Saakașvili a fost reținut. Fostul președinte a fost dus într-o unitate de detenție din Rustavi, Georgia. 

Saakașvili a ocupat funcția de președinte al Georgiei din ianuarie 2004 până în noiembrie 2013. În 2013, a părăsit țara cu câteva zile înainte de expirarea mandatului său prezidențial. 

Citește și

FOTO Familia regală a Rusiei a organizat prima nuntă în peste 100 de ani, la Sankt Petersburg

Surpriză la Manila: Președintele Rodrigo Duterte a anunțat retragerea sa din politică

 

I-au fost deschise patru dosare penale. În ianuarie 2018, Tribunalul din Tbilisi l-a condamnat pe Saakașvili în lipsă la trei ani după gratii pentru uciderea lui Sandro Girgvliani, în 2006, angajat al Georgian United Bank.

În iunie 2018, instanța l-a condamnat la șase ani de închisoare pentru agresiunea din 2005 a parlamentarului Valeri Gelașvili.

Recent, Saakașvili, care are cetățenie ucraineană, a locuit în Ucraina. În timpul pregătirii pentru alegerile municipale din 2 octombrie, el și-a declarat în repetate rânduri intenția de a veni în Georgia, în ciuda unui arest probabil.

La 1 octombrie, el a publicat o înregistrare video susținând că se afla la Batumi, în Georgia, anunțând că s-a întors în patrie „la timp pentru alegerile” de la 2 octombrie.

3,5 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă 64 de primari şi 2.068 de deputaţi în 64 de adunări locale, în cele peste 3.600 de secţii de vot din întreaga ţară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te