Fostul dictator sudanez Omar Hassan al-Bashir, căutat pentru „genocid” în Darfur, predat CPI

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 11.08.2021 - 16:53
Fostul dictator sudanez Omar Hassan al-Bashir, căutat pentru „genocid” în Darfur, predat CPI. / Foto: bbc.com

Sudanul îi va preda Curţii Penale Internaţionale (CPI) pe fostul dictator înlăturat Omar Hassan al-Bashir şi pe doi acoliţi de-ai săi din cadrul regimului, căutaţi pentru "genocid" şi "crime împotriva umanităţii" în timpul conflictului din Darfur, informează AFP.

SHARE

"Consiliul de miniştri a decis să predea persoanele căutate de Curtea Penală Internaţională", a declarat ministrul sudanez de Externe Mariam al-Mahdi, potrivit agenţiei oficiale Suna, cu prilejul unei întâlniri cu noul procuror general al CPI, Karim Khan, aflat în vizită la Khartoum pentru o săptămână.

Conflictul din Darfur: circa 300.000 de morţi şi aproape 2,5 milioane de strămutaţi

Conflictul din Darfur, regiune din vestul ţării, a opus începând din 2003 regimul majoritar arab al lui Bashir şi rebeli proveniţi din minorităţi etnice care se considerau marginalizate.

El s-a soldat cu circa 300.000 de morţi şi aproape 2,5 milioane de strămutaţi, majoritatea în timpul primilor ani de violenţe, potrivit ONU.

Citește și: Marcel Pavel a rămas cu sechele de la COVID după mai bine de un an: „Tensiunea o ia razna”

Omar Hassan al-Bashir, înlăturat de la putere în aprilie 2019

Omar Hassan al-Bashir a fost înlăturat de la putere în aprilie 2019, după o mişcare de contestare fără precedent.

În februarie 2020, puterea de tranziţie instalată în fruntea ţării după plecarea lui s-a angajat verbal să favorizeze predarea lui Bashir către CPI, care a emis în urmă cu peste zece ani un mandat de arestare pe numele său şi ale altor figuri ale fostului regim, pentru "crime împotriva umanităţii" şi "genocid" în Darfur.

Citește și: Adi Sînă s-a reprofilat. A lăsat-o mai moale cu cântatul și s-a apucat de afaceri cu cosmetice

Ceilalţi doi membri marcanţi ai regimului care vor fi predaţi CPI sunt fostul guvernator al provinciei Kordofan de Sud, Ahmed Haroun, şi fostul ministru al apărării Rahim Mohamed Hussein, căutaţi din acelaşi motiv. Arestaţi după căderea fostului dictator, ei sunt în prezent deţinuţi în Sudan.

Un acord de pace istoric semnat în octombrie 2020 între guvernul de tranziţie şi mai multe grupuri rebele insista asupra necesităţii unei "cooperări complete şi nelimitate" cu CPI.

Cabinetul ministerial sudanez a votat săptămâna trecută în favoarea ratificării Statutului de la Roma al CPI.

Şefa diplomaţiei sudaneze a subliniat miercuri "importanţa" cooperării ţării sale cu CPI "pentru a obţine dreptate pentru victimele războiului din Darfur".

Deja găsit vinovat pentru corupţie în decembrie 2019, fostul preşedinte este în prezent deţinut la închisoarea Kober, din Khartoum.

De asemenea, el este judecat de justiţia sudaneză pentru rolul său în lovitura de stat care l-a adus la putere în 1989, dar procesul său a fost amânat în mai multe rânduri din iulie 2020, după ce avocaţii săi au invocat vicii de procedură.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te