Fost comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia

DE Adina Mutăr | Actualizat: 01.06.2024 - 12:57
Fost general comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Fost general comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Fost general comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia. Ceea ce face Occidentul în privința înarmării Ucrainei este greu de definit ca acțiuni de sprijin pentru a câștiga războiul cu Rusia, țară invadatoare.

SHARE

Fost general comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia.

Teama de escaladare dacă se acordă Ucrainei permisiunea să atace Rusia cu arme occidentale trebuie luată în seamă, dar nu exagerată.

Generalul Ben Hodges, fost comandant al Armatei SUA în Europa, care a servit 38 de ani în armata SUA, și Adam Kinzinger, comentator politic senior la CNN, colonel (r),  pilot în Garda Națională Aeriană și senator, au analizat situația Ucrainei pe front în relație cu toate ajutoarele primite, dar care nu îi oferă un avantaj substanțial. 

Fost comandant al US Army Europe: Ucraina nu câștigă războiul dacă n-are voie să atace Rusia

La fiecare ajutor de miliarde din partea Occidentului, Rusia a ameninnțat direct sau voalat cu arme nucleare.

Ucraina cerut Javelins și Stinger, MiG-29, F-16 pentru a-și proteja cerul, sisteme Patriot să se apere împotriva atacurilor aeriene necruțătoare ale Rusiei, lansatoare și rachete HIMARS, tancuri Abrams și vehicule de luptă ale infanteriei Bradley, rachete ATACMS cu rază de acțiune de 190 de kilometri.

Toate aceste arme i-au fost refuzate inițial, apoi i-au fost date gradual. Deși de fiecare dată Rusia a amenințat foarte vocal cu atac nuclear tactic, nu l-a pus în aplicare. Nu pentru că n-a avut curaj, ci pentru că a calculat consecințele asupra Rusiei.

„Imaginați-vă dacă am fi furnizat Ucrainei toate armele de mai sus de la început? După contraofensiva din 2022, Rusia a fost în defensivă, dezorganizată și demoralizată și se străduia să recruteze mai multe trupe. Ucraina ar fi putut termina lupta folosind toate cele de mai sus, sau cel puțin ar fi avut o contraofensivă mult mai reușită în 2023. Războiul s-ar fi putut termina”, spun cei doi experți, potrivit CNN.

Toate acestea sunt importante de reținut, deoarece Ucraina solicită în mod repetat permisiunea de a lovi ținte militare în interiorul Rusiei cu arme americane. Vineri, 31 mai, Administrația Biden a acceptat să dea permisiunea, dar numai în apropiere de Harkov, unde rușii duc o ofensivă brutală.

Citește și: VIDEO Atacuri asupra Rusiei cu arme din SUA, în câteva ore. Rachete ATACMS, dar și Neptune, de bază

„Am înțeles interzicerea atacurilor pe pământul rusesc atunci când Ucraina se lupta să apere Kievul. Atunci nu avea sens. Însă odată ce războiul a intrat în faza de uzură, după ce rușii au părăsit Kievul și luptele au devenit un duel de artilerie în estul Ucrainei, a devenit o absurditate să menținem vie această interdicție”, spun experții militari.

În acest moment, ucrainenii sunt forțați să suporte atacurile aeriene rusești și, în ciuda faptului că știu punctul de origine al acestor atacuri, nu au avut voie să le distrugă.

Citește și: Avioane spion din Suedia pentru Ucraina vor ghida avioanele F-16. Rusia a calculat unde vor lovi

Militarii ucraineni spun mereu despre coloane rusești care atacă în valuri, sunt respinse și se retrag pe teritoriul sigur al Rusiei pentru a se regrupa, a lua o masă caldă, a planifica și a ataca din nou.

„În războiul logic, tocmai în momentul retragerii și al regrupării te-ai mobiliza și ai lovi mai tare, creând haos, panică și zdrobind moralul de luptă al inamicului. Ucraina nu poate câștiga dacă rușii pot ataca ținte civile cu impunitate și-și pot lua „time out” pe propriul lor teritoriu.”

Generalul Ben Hodge este de părere că până și un sergent știe că distrugerea inamicului este cel mai important element al victoriei, fie în luptă directă, fie acolo unde se grupează, planifică sau execută războiul.

Ideea că Rusia poate considera propriul său teritoriu un „adăpost sigur” împotriva armamentului american este contrar obiectivului unei victorii ucrainene.

„Teama de escaladare sau susținerea pur și simplu a unui război de uzură până când Rusia vine la masa negocierilor fac de fapt o victorie pentru Ucraina mai puțin probabilă.”

Războiul de „uzură” se pare că este calculat la câțiva ani, cam zece, dacă se analizează pactele de securitate pe care Ucraina le-a semnat cu 16 țări „aliate”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te