VIDEO Focul care distruge pădurea amazoniană ar fi fost pus de oameni

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 23.08.2019 - 13:12
Imagini oferite de NASA cu incendiul din pădurea amazoniană
Imagini oferite de NASA cu incendiul din pădurea amazoniană

Pădurea amazoniană arde și se pare că focul ar fi fost pus de oameni, scrie CNN. 

SHARE

Organizațiile de mediu și oamenii de știință spun că incendiu din pădurea tropicală a Braziliei a fost pus de fermieri și stăpâni de turme de animale care vor să curețe pământul și să îl folosească. 

„Marea majoritate a acestor focuri sunt provocate de om”, a afirmat Christian Poirier, directorul organizației non-profit Amazon Watch, care a adăugat că și în timpul seszonului uscat din Amazon, focul nu se aprinde de la sine foarte ușor, așa cum se întâmplă în zonele de pădure din California sau Australia, arată Digi24

Incendiile din Amazon, considerat plământul Pământului. Foto Express.co.uk

Fermierii au folosit de multă vreme focul ca metodă de a obține teren, a afirmat Christian Poirier, și cel mai probabil se află în spatele numărului neobișnuit de focuri care ard în Amazon astăzi. 

Centru de cercetare spațială al Braziliei (INPE) a anunțat că numărul de zone care ard este cu 80% mai mare decât anul trecut. Mai mult de jumătate se află în regiunea Amazonului, provocând un dezastru pentru mediu și ecologie. 

Și 99% dintre focarele de incediu rezultă din acțiuni umane, fie prin accident, fie intenționate, a declarat Alberto Setzer, un cercetător al INPE. Acesta a explicat că aceste focare merg de la mici proiecte agricole până la suprafețe mari defrișate și arse pentru a dezvolta proiecte agricole de amploare. 

Pădurea amazoniană produce aprozimativ 20% din oxigenul Planetei și este adesea numită „plămânul Lumii”. Conform WWF, dacă va fi distrusă irevocabil, ar putea să emită carbon în loc de oxigen, și asta ar duce la schimbarea majoră a climei globale. 

Organizații, activiști și utilizatori de social media au racționat la dezastru. Au fost create hastaguri li au fost postate zeci de mii de mesaje pe twitter, cei mai mulți cerându-i socoteală președintelui brazilian Jair Bolsonaro. 

Când Bolsonaro candida pentru funcția de președinte al Braziliei, a promis reconstruirea ecnomiei prin exploatarea potențialului Amazonului. Organizațiile de mediu îl acuză că a îndemnat fermierii să exploateze și să dea foc pădurii fără să fie pedepsiți pentru asta. 

Ping-pong cu Bolsonaro

Într-un comunicat, Amazon Watch a arătat că presa locală a dezvăluit că săptămâna trecută, fermierii au organizat „ziua focului”, o acțiune coordonată de incendiere a pădurii pentru agricultură, inspirați de retorica președinelui Brazilie, Jair Bolsonaro. 

LDe cealaltă parte, liderul brazilian acuză ONG-urile care susțin conservarea regiunii că ar fi pus foc intenționat.

„În ceea ce privește incendiile din Amazonia, am impresia că au fost puse de aceste ONG-uri, care ne-au cerut bani. Ce urmăresc ele? Să provoace probleme Braziliei. Au făcut un studiu mărunt despe regiunea „Triplu A" (coridorul ecologic Anzi - Atlantic - Amazon - n.r.)”.

 

Tot mai multe incendii de pădure

Numărul incendiilor de pădure în Brazilia a crescut cu 83% de la începutul anului 2019, comparativ cu anul precedent, în special în Amazonia, din cauza defrişărilor şi a secetei, relatează miercuri AFP, citată de Agerpres.

Între ianuarie şi august 2019, în ţară s-au înregistrat 72.843 de incendii, faţă de 39.759 pentru întreg anul 2018, potrivit cifrelor oferite de Institutul Naţional de Cercetare Spaţială (INPE), care observă în special evoluţia pădurii în Brazilia.

Creşterea numărului de incendii de pădure în Brazilia are loc după doi ani consecutivi de declin şi este cea mai importantă din 2013, potrivit INPE, care utilizează date din satelit actualizate în timp real.

Cele mai numeroase incendii au fost înregistrate în statele ocupate total sau parţial de pădurea amazoniană. Cel mai afectat stat este Mato Grosso (centru-vest), cu 13.682 de incendii, o creştere cu 87% faţă de întreg anul 2018.

Incendiile din Amazonia sunt provocate în special de defrişări prin ardere, utilizate pentru a transforma zone împădurite în zone agricole şi de creştere a animalelor, sau pentru a curăţa zone deja defrişate, de obicei în timpul sezonului uscat care se încheie peste două luni.

„Ceea ce vedem este o consecinţă a creşterii defrişărilor dezvăluite de cifrele recente", a declarat Ricardo Mello, din cadrul programului Amazonia al Fondului Mondial pentru Natură-Brazilia.

Potrivit INPE, defrişarea în iulie 2019 a fost de aproape patru ori mai mare decât în aceeaşi lună a anului 2018.

Aceste cifre au fost puse la îndoială de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro, un critic feroce al politicilor de protecţie a mediului, care l-a demis pe Ricardo Galvao, preşedintele INPE, acuzându-l că a minţit şi că a stricat imaginea Braziliei.

În America de Sud, Brazilia este ţara cea mai afectată de incendiile de pădure în 2019, urmată de Venezuela (26.453) şi de Bolivia (16.101).

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te