Fiul unui aliat al lui Putin, arestat pentru filmări interzise cu drona în spațiul aerian norvegian

DE Daniel Toșa | 21.10.2022 - 13:10
Fiul unui aliat al lui Putin, arestat pentru filmări interzise cu drona în spațiul aerian norvegian - FOTO: Pixabay

Fiul unui aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin a fost reținut în Norvegia pentru că ar fi ridicat și filmat cu o dronă spațiul aerian norvegian.

SHARE

Bărbatul acuzat este Andrey Yakunin, fiul fostului președinte al Căilor Ferate Ruse și colaborator al lui Putin, Vladimir Yakunin, potrivit The Barents Observer.

Yakunin, în vârstă de 47 de ani, ar fi ridicat drona în timp ce se afla pe o barcă care a navigat luni de zile în jurul Svalbard, survolând coasta Norvegiei.

Un judecător norvegian a ordonat marți ca Yakunin, care are cetățenie rusă și britanică, să fie plasat în arest preventiv timp de două săptămâni, la cererea poliției, în timp ce ancheta continuă. 

Citește și: VIDEO România cumpără 18 drone turcești Bayraktar, arma care a făcut istorie în Ucraina

Procurorul Anja Mikkelsen Indbjør a declarat pentru The Barents Observer că, atunci când Yakunin a fost arestat pe 17 octombrie în Hammerfest, poliția ar fi confiscat drone și dispozitive electronice. Un pașaport rusesc ar fi fost, de asemenea, confiscat pe barcă.

"Conținutul înregistrărilor de pe dronă este de mare importanță pentru acest caz", a declarat Mikkelsen.

Citește și: Premierul Olandei: "România și Bulgaria vor intra în Schengen când sunt pregătite"

Yakunin ar fi declarat în timpul înfățișării sale în instanță că are o adresă de domiciliu în Italia și că ar trebui să fie considerat cetățean britanic.

"A recunoscut că a zburat cu o dronă, dar nu avea niciun motiv să creadă că acest lucru era ilegal", a declarat Herstad. "Este cetățean britanic. Ordinul judecătoresc va fi atacat cu recurs", a declarat avocatul lui Yakunin, potrivit Newsweek.com

Mai mulți ruși au fost arestați după ce au fotografiat și filmat mai multe obiective din zone restricționate 

La 28 februarie, la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina, Autoritatea Aviației Civile (CAA) din Norvegia a interzis zborurile cu drone "de către orice persoană fizică sau juridică rusă în spațiul aerian norvegian".

"Ca o consecință a restricțiilor, aeronavele pentru care se aplică restricțiile nu au voie să zboare deasupra Svalbard, Jan Mayen și a continentului norvegian", a precizat CAA. "Zona restricționată include, de asemenea, spațiul aerian deasupra apelor teritoriale norvegiene (zona maritimă de la linia de bază norvegiană și 12 mile marine)."

High North News a relatat că patru ruși care au condus spre Norvegia din Finlanda au fost arestați pe 11 octombrie pentru că ar fi fotografiat un obiect care face obiectul unei interdicții de fotografiere.

În aceeași zi, un bărbat rus a fost arestat la punctul de trecere a frontierei Storskog pentru că ar fi deținut două drone și "material de imagine parțial criptat pe dispozitive de stocare". El a fost acuzat de încălcarea legilor privind sancțiunile și a interdicției de zbor.

La 14 octombrie, un bărbat rus a fost reținut după ce ar fi deținut o dronă, alte echipamente foto și un card de memorie. El a fost acuzat de încălcarea legilor privind sancțiunile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te