Festivalul "Aici - Acolo". Ziua Românilor de Pretutindeni a adus împreună artişti din toată lumea

DE Alexandru Pop | Actualizat: 29.05.2023 - 16:44
Ziua Românilor de Pretutindeni. Damian Drăghici, într-un concert în Piaţa Sfatului, din Sibiu - Foto: Wikimedia/Umbrela Verde/CC BY 2.0 / imagine cu caracter ilustrativ

Festivalul "Aici - Acolo", care s-a desfăşurat de Ziua Românilor de Pretutindeni, a adus împreună artişti din toată lumea. Sărbătoarea se desfăşoară tradiţional în ultima săptămână a lunii mai a fiecărui an, sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

SHARE

În perioada 25-28 mai 2023 a avut loc la București cea de-a VI-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (tradițional sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta pe 28 mai).

Festivalul "Aici - Acolo". Ziua Românilor de Pretutindeni

Festivalul, aflat sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, a cuprins o serie de evenimente organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România.

Festivalul a adus împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, literatură, etc.

Festivalul se bucură de suportul unor instituţii, cum ar fi: Camera Deputaților, Patriarhia Română, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului București (ARCUB), Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, Universitatea Națională de Arte, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” și al unor artiști, precum Damian Drăghici, Mircea Florian, etc.

Citeşte şi: Ciucă: Guvernul a pus la dispoziţie 40 de milioane de euro pentru 1.000 de firme din diaspora

În după-amiaza zilei de joi, 25 mai, de la ora 16:00, Muzeul Naţional de Artă al României (Calea Victoriei, 49-53) a găzduit în Sufrageria Regală deschiderea oficială a seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalului Aici – Acolo”. 

În aceeași locație, de la ora 17:00, a avut loc un concert de muzică barocă, al „Ansamblului SEMPRE”.

Ziua de vineri, 26 mai, la ora 10:00, a debutat cu o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” (Șos. Pavel D. Kiseleff 28-30).

Citeşte şi: VIDEO Antreprenor în UK: „Mulți români din Diaspora se vor întoarce acasă din cauza crizei”

De la ora 16.00, participanţii la Festival au fost invitaţi la un tur al expoziției Romanian Design Week, un proiect al ”The Institute” (în Piața Amzei), cel mai mare eveniment interdisciplinar din România, care promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, ca instrumente pentru creșterea culturală, socială și economică.

Expoziţia "Dialog"

Începând cu ora 18:00, la ARCUB (Str. Lipscani 84-90), a avut loc vernisajul expoziție de artă plastică „Dialog”, curatoriată de Anca Boeriu (preşedintele Filialei Grafică a Uniunii Artiştilor Plastici).

Expoziţia a fost deschisă în perioada 22 – 28 mai și a propus un dialog între artiști români din ţară şi Diaspora, din țări precum: Elveția, Germania, Franța, SUA, etc.

Au expus Mihaela Anura, Adriana Blendea, Ionuţ Theodor Barbu, Adriana Florea Băloiu, Brînduşa Bontea, Dorin Creţu, Anca Seel-Constantin, Ilie Chiobaş, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Dorel Găină, Ion Ilarion Isaila, May Oana Isar, Sofia Fränkl, Nicole Jutka, Rodica Lomnăşan, Petru Lucaci, Maria Scarlat Maliţa, Cristian Paraschiv, Ovidiu Petca, Mariea Petcu, Emilia Persu, Alec Vianu, Olivia Yanku, Anca Szonyi Thomas, Mirela Traistaru.

"Reflections #2"

De la ora 18:30, tot la ARCUB, împreună cu artiștii Dana și Stéphane Maitec s-a putut vizita expoziția „Reflections #2”, care a prezentat un nou mod de a face fotografie.

În continuare, de la ora 19:00, tot în incinta ARCUB, Departamentul Design Vestimentar al Universității Naționale de Arte a organizat o prezentare de modă a studenților săi, conform Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Ziua de sâmbătă, 27 mai, a debutat la ora 10:30, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala „C.A. Rosetti”, au avut loc o serie de momente artistice, susținute de ansambluri românești, și o dezbatere pe teme de interes pentru pentru românii de pretutindeni.

Masa rotundă ”România este acasă”

În după-amiaza aceleiași zile, la ARCUB (Str. Lipscani 84-90), ora 18:00, a avut loc o masă rotundă, cu tema ”România este acasă”, moderată de Prof. Univ. Dr. Ion Bogdan Lefter.

Începând cu ora 19:30, tot ARCUB a găzduit un moment artistic instrumental, intitulat „Performance despre caracteristici culturale și sonore”, susținut de interpreții Mircea Florian, Dragoș Andriana și Lucian Stan.

Ultima zi a Festivalului a început duminică, 28 mai, când, de la ora 08:30, a avut loc slujba arhierească de la Catedrala Patriarhală „Sfinții Împărați Constantin și Elena” (Aleea Dealul Mitropoliei 2).

Concert cu Damian Drăghici

Tot la Catedrala Patriarhală, a avut loc la ora 12:30 ceremonia de închidere oficială a Festivalului Zilei Românilor de Pretutindeni.

Ziua de duminică s-a încheiat cu un moment cultural de excepție, începând cu ora 20:00, la Sala Palatului (Str. Ion Câmpineanu 28), prin concertul ”Eu sunt: Damian Drăghici – O Călătorie în Adâncul Sufletului Meu”.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în anul 2017, de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate.

Urmăreşte titlul pe Google News

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te