Femeile din Europa câștigă cu 15% mai puțin decât bărbații. În România, diferența este foarte mică

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 08.03.2021 - 15:36
Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații/FOTO: unsplash.com

O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă.

SHARE

Asta înseamnă că pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

Citește și: Sporuri de 35.000 de lei pentru medicii de la spitalul groazei din Sibiu. Managerul, zero experiență

În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere.

Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensiile acestora, de până la 30%.

O femeie este plătită cu 15% mai puțin decât un bărbat

În fruntea clasamentului în ceea ce privește diferențele salariilor primite de femei și bărbați este Estonia, unde o femeie câștigă cu aproape 22% mai puțin decât primește un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în același domeniu, pe același post.

Citește și: De ce primesc directorii de la Metrorex „spor de metrou”. Rădoi: „Au și ore de control în subteran”

Următoarele patru poziții ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia, unde diferențele dintre cele două sexe în ceea ce privește salarizarea este asemănătoare, și anume aproximativ 20%.

La celălalt pol se află Luxemburg, unde diferența dintre cât câștigă o femeie și cât câștigă un bărbat este de doar 1,4%. Țara este urmată de România, unde, de asemenea, diferența este una mică, mai exact 2,2%.

De unde vin aceste diferențe de remunerare

Unul dintre cei mai importanți factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este jonglarea continuă între locul de muncă și treburile casnice. Femeile își asumă în continuare cea mai mare parte atunci când vine vorba despre creșterea copiilor, ceea ce înseamnă că acestea își reduc adesea programul de lucru, tocmai pentru a avea timp pentru cei mici.

O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbați. Acest lucru face ca femeile să progreseze mai greu în carieră.

Totodată, există mai multe femei decât bărbați care lucrează în sectoare mai puțin plătite, cum ar fi educația sau îngrijirea.

Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalități de gen. În timpul lockdown-urilor la nivel național, femeile au preluat aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor și tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă, potrivit Euronews, citat de Digi24.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te