Facebook și Twitter au stopat o anchetă jurnalistică despre Hunter Biden. Mesaje incendiare

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.10.2020 - 21:14
Sursă Getty

Deciziile Facebook și Twitter de a împiedica distribuirea pe scară largă a anchetei The New York Post (NYP) despre afacerile familiei Biden, Joe, contracandidatul lui Donald Trump la prezidențiale, și Hunter, fiul, a stârnit vii controverse în presa de peste Ocean.

SHARE

Printre mesajele publicate se află două explozive, mai ales acum, în campanie. Este vorba de mesaje între Hunter Biden și un asociat, om de afaceri ucrainean, care îl îndemna pe fiul vicepreședintelui să-și folosească „influența” pentru a opri autorităților ucrainene „să șantajeze compania Burisma”. Era din luna mai 2014. În altul, din aprilie 2015, ucraineanul îi mulțumea lui Hunter pentru aranjarea unei întâlniri cu tatăl. Oare făcuse Hunter uz de „influența” sa asupra tatălui, vicepreședinte al SUA, pentru interesele fiului său?
 
Până să apuce articolul din The New York Post să se răspândească, Twitter a blocat utilizatorii să dea share la adresa URL a articolului din ziar, chiar și persoane importate, ca senior-editorii ziarului și purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Kayleigh McEnany.

Apoi, și Facebook, prin purtătorul de cuvânt al companiei, Andy Stone, a declarat că rețeaua socială „reduce distribuția pe platformă” a materialului respectiv.

Twitter și-a motiv decizia prin faptul că relatarea din NYP conținea capturi de ecran cu informații personale și materiale pirate, ceea ce încălca regulile rețelei. Facebook a declarat că restricționează distribuirea articolului până când „acesta poate fi supus unui proces riguros de verificare a faptelor”.

„Deciziile Facebook și Twitter de a limita distribuția poveștii din The New York Post sunt fără precedent pentru aceste companii”, a declarat Marcus Messner, director la Școala de Media și Cultură Richard T. Robertson de la Universitatea Virginia Commonwealth. „Companiile și-au asumat o mare responsabilitate când au frânat distribuirea articolului.”

Patrick Warren, cercetător principal la Media Forensics Hub al Universității Clemson, este de părere că impactul deciziilor Facebook și Twitter asupra răspândirii materialului pe aceste platforme a fost semnificativ, însă fără a-l putea opri de tot. „Fără acțiunile Facebook și Twitter, povestea ar fi devenit virală și ar fi stârnit multe controverse legate de conținutul materialului, dar și de modul în care informațiile au ajuns la NYP. În schimb, povestea a ars lent și a lăsat timp să se arunce apă rece peste ea”, spune Warren.

Jurnaliștii de la mari publicații au răspândit materialul, cu întrebările de rigoare privind cele prezentate în articol, astfel că deciziile Twitter și Facebook nu mai aveau rost.

La 16 octombrie, Twitter și-a anulat controversata decizie editorială de a împiedica utilizatorii să distribuie articolul, motivând că „informațiile private din articol au fost oricum disponibile pe scară largă pe internet”. CEO Jack Dorsey a catalogat decizia inițială a companiei de a bloca articolul ca fiind „inacceptabilă".


Potrivit Newsweek, informațiile incluse în raportul NYP au fost date presei de către avocatul personal al lui Trump și prietenul său de mulți ani Rudy Guiliani, fost primar al orașului New York din 1994 până în 2001.

Acestea proveneau dintr-un laptop dus de un bărbat neidentificat la un magazin de computere din Delaware pentru reparații.

John Paul Mac Isaac, proprietarul magazinului din Wilmington, a confirmat pentru The Daily Beast și alte publicații că i s-a adus laptopul și că a trimis informațiile din hard disk lui Giuliani. Aceasta este o versiune.

Versiunea lui Rudy Guiliani, prietenul lui Trump

Versiunea lui Giuliani, povestită la Fox News este diferită. Proprietarul magazinului ar fi dat prietenilor copii ale hard disk-ului „în cazul în care ar fi fost ucis”.

Mac Isaac a spus la Fox News și The Daily Beast că nu știe sigur dar i s-a părut că Hunter Biden însuși i-a adus laptop-ul la reparat și că era beat, posibil să fi uitat unde l-a lăsat. După ce i-a recuperat datele din laptop, Mac Isaac s-a speriat de ce a găsit. Hard disk-ul conținea mesajele publicate pentru prima dată de The New York Post, dar și imagini pornografice, cu conținut explicit sexual. Mac Issac a mai declarat că laptopul avea pe el un autocolant al Fundației Beau Biden, fratele defunct al lui Hunter, care a fost procuror general al statului Delaware.

Giuliani a povestit la postul Fox News, a cărui redacție avea un set de copii după mesaje, că proprietarul magazinului a sunat la FBI. „A venit FBI, l-a audiat. Proprietarul i-a spus agentului FBI că familia Biden este foarte puternică în zonă și-i e teamă”. Agentul FBI a răspuns: „Nu-ți face griji, dacă-ți ții gura nu vei păți nimic”.

Giuliani a precizat că proprietarul magazinului a dat FBI-ului unitatea hard disk originală, dar a făcut și patru copii, lăsând două „la prietenii săi în cazul în care ar fi fost ucis”.

Mac Isaac a confirmat că ar fi fost vizitat de FBI, dar nu mai știa dacă el sunase la ei sau ei îl contactaseră primii!

Câteva luni mai târziu, după ce democrații au început procedurile de punere sub acuzare împotriva lui Trump pe subiectul Ucraina și șantajarea președintelui ucrainean pentru a-l determina să continue ancheta asupra companiei Burisma, Giuliani susține că proprietarul magazinului, susținător al președintelui, s-a enervat și a contactat „un grup de oameni”, trimițând note că are niște informații despre cine era cu adevărat implicat în Ucraina. Așa ar fi ajuns la presă.

Una dintre persoanele contactate de proprietarul magazinului a fost Robert Costello, fost procuror federal, prieten al lui Giuliani.

„Bob a verificat totul, s-a asigurat că documentul este autentic, abia pe urmă mi-a adus și mie o copie”, a declarat Giuliani la Fox News.

Giuliani este unul dintre acuzatorii lui Biden că acesta a făcut uz de poziția sa pentru a-i aduce beneficii fiului său în Ucraina. Însă, și Giuliani a avut niște contacte în Ucraina. Unul dintre contactele sale ucrainene  a fost sancționat de Departamentul Trezoreriei pentru legături cu Rusia, iar alte contacte au intrat în vizorul Departamentului de Justiție.

The New York Post, care a declanșat scandalul, a publicat imagini cu citații de la FBI pentru laptop, demonstrând că acesta a fost confiscat de birou. Însă FBI a refuzat să răspundă întrebării dacă investighează cazul.

A avut loc întâlnirea dintre Joe Biden și asociatul ucrainean al lui Hunter?

Partea explozivă a informațiilor publicate în articol este mesajul în care asociatul ucrainean al lui Hunter Biden îi mulțumește pentru organizarea unei întâlniri cu tatăl său. Avocatul lui Hunter Biden, George Mesires, a declarat pentru The Washington Post că el și clientul său nu știu de unde au apărut aceste mesaje dar știu cu certitudine că „această presupusă întâlnire nu s-a petrecut niciodată”.

Referitor la mesajul din mai 2014, în care Hunter Biden este rugat să-și folosească „influența” pentru a opri autorităților ucrainene de la presupusul șantaj al Burisma, acesta a cerut mai multe informații și nu se știe dacă a făcut ceva. Nu există dovezi care să sugereze că ar fi răspuns favorabil unei astfel de cereri.

Rolul lui Hunter Biden în Consiliul de administrație al companiei energetice ucrainene Burisma a fost socotit „impropriu” și „problematic” în perioada în care tatăl său, Joe Biden, era vicepreședintele SUA, susține un raport realizat de două comisii senatoriale conduse de republicani.

Raportul vorbește despre un conflict de interese în acest caz, precum și de posibilele legături ale fiului lui Biden cu traficul de persoane și prostituția din estul Europei, fără să se aducă dovezi.

Dat publicității cu șase săptămâni înainte de alegerile de la 3 noiembrie, raportul de 87 de pagini a fost realizat de către Comitetul pentru Afaceri Guvernamentale și Securitate Internă, condus de Ron Johnson (Wisconsin), și Comitetul Finanțelor, în fruntea căruia se află Chuck Grassley (Iowa).

Raportul nu îl acuză pe Joe Biden de ilegalități, concentrându-se în schimb pe modul în care fiul său a profitat de poziția și influența tatălui său pentru a se îmbogăți.

Democrații au respins total acest raport, pe care l-au catalogat drept „atac politic”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te