Facebook a eliminat rețeaua de televiziune Myawaddy de pe platforma sa în 2018, după actele de violență extremă executate de militari asupra populației musulmane Rohingya.
Treptat, au fost mai multe operațiuni asupra sutelor de pagini, grupuri și conturi legate de armata din Myanmar despre care Facebook a spus că „a abuzat de serviciile platformei”, dar o pagină care promovează postul a reapărut ulterior.
După ce Wall Street Journal a semnalat luni că pagina Myawaddy era funcțională, având în vedere interdicția anterioară, Facebook a eliminat-o din nou.
O pagină Facebook pentru anunțurile armatei nu a fost interzisă în 2018 și rămâne operațională în prezent.
Șeful armatei diin Myanmar, generalul Min Aung Hlaing, a preluat conducerea țării luni de la guvernul civil, după ce armata i-a reținut pe liderul ales Aung San Suu Kyi și pe alți membri ai partidului său într-un raid, luni dimineață.
Conexiunea la internet în Myanmar a fost aproape oprită pe durata loviturii de stat militară.
De asemenea, puciștii au întrerupt televiziunea și radiourile de stat, liniile telefonice locale, conectivitatea celulară și alte servicii de internet în toată țara.
Rămasă temporar fără un mijloc major de propagare a comunicatelor sale, Armata din Myanmar a avertizat marți mass-media și pe cetățeni împotriva publicării „zvonurilor” pe rețelele sociale care ar putea incita la revoltă și ar putea provoca instabilitate, a transmis Ministerul Informațiilor, la o zi după ce armata a preluat puterea printr-o lovitură de stat.
Autoritățile au îndemnat publicul să coopereze și să respecte legea. Acesta vine pe fondul unor apeluri pentru proteste și neascultare civilă împotriva preluării puterii, în ceea ce Departamentul de Stat al SUA a numit „lovitură de stat militară”.
Armata insistă că are dreptul prin Constituție să preia comanda în situații de criză cum e cea generată de Covid-19 și că nu este vorba de o lovitură de stat.