Experiment genetic chinez „fără precedent”: Armată de super soldați rezistenți la radiații

DE Elena Andrei | Actualizat: 02.04.2023 - 17:29
Soldat chinez-Foto: National Interest

Experiment genetic chinez „fără precedent”: Armată de super soldați rezistenți la radiații. Oamenii de știință chinezi încearcă să treacă peste barierele genelor, prin manipularea ADN-ului uman.

SHARE

Experiment genetic „fără precedent”: China vrea să obțină o armată de super soldați rezistenți la radiații.

Cotidianul South China Morning Post a remarcat un anunț de săptămâna trecută care spunea că oamenii de știință  ai armatei chineze, se află în spatele „experimentului extrem de manipulare a genelor, ce poate duce în final la obținerea unor super soldați care supraviețuiesc efectelor nucleare.”

Experiment genetic chinez „fără precedent”

Proiectul a fost dezvăluit pentru prima dată în jurnalul în limba chineză Military Medical Sciences, și a câștigat din ce în ce mai multă atenție în cadrul comunității științifice, dar ridică și dileme etice serioase, în ciuda faptului că experimentul a fost apărat de Beijng ca fiind „total legal”.

Potrivit detaliilor, oamenii de știință militari spun că au „inserat cu succes o genă de la ursul de apă microscopic în celulele stem embrionare umane și au crescut semnificativ rezistența acestor celule la radiații”.

„Ei au spus că succesul în acest experiment fără precedent ar putea duce la soldați super duri, care ar putea supraviețui exploziilor nucleare”, scrie SCMP. 

Inițiativa a implicat introducerea experimentală în ADN-ul uman (folosind celule embrionare) a unei gene cheie găsite la ursul de apă.

Citește și: Studiu: Oamenii ar putea trăi până la 140 de ani înainte de încheierea secolului în mod natural

Gena în cauză conferă creaturii microscopice rezistență rară la radiații și la alte efecte extreme de mediu.

Oamenii de știință au considerat de mult timp că urșii de apă, cunoscuți și sub numele de tardigrade, pot deține secrete genetice care ar putea fi într-o zi cheia supraviețuirii și longevității umane.

Citește și: Cercetătorii israelieni au găsit tratament pentru cancer pancreatic, cea mai letală formă de boală

Animalul mic cu opt picioare, care este sub un milimetru lungime, este descris ca fiind „practic indestructibil”.

Animalul microscopic este capabil să supraviețuiască într-o oală cu apă clocotită, pe fundul unui șanț de adâncime sau chiar în vidul rece și întunecat al spațiului.

În august anul trecut, un modul israelian ce transporta tardigrade ca parte a unui experiment științific s-a prăbușit pe Lună, iar oamenii de știință cred că acestea ar fi supraviețuit.

 Armată de super soldați rezistenți la radiații

După ce a izolat gena tardigradelor capabilă să producă proteine asemănătoare scutului ce poate proteja împotriva radiațiilor și a altor riscuri, echipa chineză a spus că „a găsit o modalitate de a introduce această genă în ADN-ul uman folosind CRISPR/Cas9, un instrument de editare a genelor acum disponibil în majoritatea biolaboratoare", conform analizei SCMP a experimentului, potrivit zerohedge.com.

„În experimentul lor de laborator, aproape 90% dintre celulele embrionare umane care poartă gena ursului de apă au supraviețuit unei expuneri letale la radiații cu raze X, potrivit echipei conduse de profesorul Yue Wen de la laboratorul de biotehnologie a radiațiilor de la Academia de Științe Militare de la Beijing”, se arată în raport.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te