Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP.
Exod din Santorini: peste 7.000 de oameni au fugit de pe insulă din cauza cutremurelor
Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac legătura între această insulă vulcanică și alte părți ale arhipelagului elen.
Principala companie aeriană greacă, Aegean Airlines, a anunțat la rândul său că a transportat în cursul zilei de luni 1.294 de pasageri de pe Santorini la Atena, în cadrul a 9 zboruri, dintre care 5 suplimentare, pentru a prelua fluxul crescut de pasageri.
Citește și: Destinația de vacanță iubită de români unde școlile se închid din cauza cutremurelor. Unde?
Sute de seisme au fost înregistrate la fiecare câteva minute în apele dintre insulele vulcanice Santorini și Amorgos din Marea Egee începând de vinerea trecută, iar drept urmare autoritățile au închis școlile din Santorini și din insulele învecinate Ios, Amorgos și Anafi până vineri.
Mai mult de jumătate dintre seisme au depășit magnitudinea 3.
Un seism cu magnitudinea 4,7 a fost înregistrat de Centrul Seismologic Euro-Mediteraneean (EMSC) marți dimineață la ora 06:53 GMT pe insula Santorini, presărată cu sate cu clădiri colorate în alb și albastru, construite pe stânci abrupte deasupra mării.
Citește și: Evacuări în masă din Santorini, după valul de cutremure. Populația este speriată. Ce se întâmplă?
În timp ce seismologii estimează că activitatea seismică intensă ar putea dura zile sau chiar săptămâni înainte de a se diminua, oamenii au fost sfătuiți să nu se apropie de zonele de coastă din cauza riscurilor de alunecări de teren și să evite adunările în spații închise.
Într-o zonă de aproximativ 1000 km2 în jurul insulei, între 24 ianuarie și 4 februarie, au fost înregistrate nu mai puțin de 750 de seisme.
Grecia este una dintre țările cele mai predispuse la cutremure din Europa întrucât este situată la intersecția plăcilor tectonice africană și eurasiatică, a căror interacțiune constantă dă frecvent naștere unor seisme.
Santorini s-a format în urma uneia dintre cele mai mari erupții vulcanice din istorie, produsă aproximativ în jurul anului 1600 î.Hr. Cea mai recentă erupție în zonă s-a produs în anul 1950.
Pe insula Santorini trăiesc în jur de 15.500 de rezidenți și numeroși alți lucrători sezonieri în industria ospitalității.