Guvernul a atribuit militanților kurzi explozia de duminică de pe bulevardul Istiklal din Istanbul, care a ucis șase persoane și a rănit peste 80, dintre care 57 sunt încă în spital, 17 în stare gravă.
Președintele Recep Tayyip Erdogan a promis că responsabilii acestui atentat vor fi pedepsiți fără întârziere.
„Amenințările reprezentate de militanții kurzi sau de Statul Islamic asupra Turciei sunt inacceptabile, iar Ankara va elimina amenințările de-a lungul graniței sale sudice într-un fel sau altul", a declarat un oficial guvernamental.
„Siria este o problemă de securitate națională pentru Turcia. Se lucrează deja în acest sens", a declarat oficialul, care a refuzat să fie numit, deoarece nu a fost autorizat să vorbească cu presa.
„Acum există o operațiune în curs de desfășurare împotriva PKK în Irak. Ddupă ce aceasta se va finaliza, ne vom orienta asupra anumitor ținte în Siria.”
Niciun grup nu a revendicat responsabilitatea pentru explozia de pe bulevardul pietonal aglomerat Istiklal, iar PKK și Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi au negat implicarea.
Poliția a reținut 50 de persoane în cadrul anchetei privind explozia, a declarat marți ministrul justiției, Bekir Bozdag, citat de agenția de stat Anadolu.
Autoarea atentatului, o femeie cu cetățenie siriană pe nume Ahlam Albashir, a venit în Istanbul în urmă cu patru luni, ca muncitoare în industria textilă.
Citește și
Talibanii au instaurat Sharia în forma extremă: ucidere cu pietre, biciuire și amputări de mâini
Talibanii au instaurat Sharia în forma extremă: ucidere cu pietre, biciuire și amputări de mâini
Ea era însoțită de un alt suspect, identificat doar cu inițiala "B.", locuind în cartierul muncitoresc Esenler împreună cu alți doi cetățeni sirieni.
Albashir și celălalt suspect au evitat comunicarea digitală pentru a nu fi prinși într-o urmărire tehnică și au lucrat la un atelier de textile timp de patru luni, potrivit surselor.
În timpul interogatoriului poliției, Albashir a recunoscut că a primit instrucțiuni și a fost antrenată de către PKK/YPG la Ayn al-Arab, în nordul Siriei, unde organizația teroristă își are sediul sirian, au adăugat sursele.
În timpul celor patru luni în care s-a aflat în Istanbul, ea a menținut legătura cu organizația teroristă prin intermediul celorlalți suspecți cu care a stat în casă.
Turcia a efectuat până acum trei incursiuni în nordul Siriei împotriva miliției kurde siriene YPG, despre care spune că este o aripă a PKK.
Președintele Tayyip Erdogan a declarat anterior că Turcia va desfășura o altă operațiune împotriva YPG în Siria.
Statele Unite și Uniunea Europeană susțin forțele YPG în Siria, care au luptat împotriva ISIS..