Erdogan a obținut ce a vrut: NATO a înregistrat PKK/PYD/YPG, FETO ca grupuri teroriste

DE Elena Andrei | Actualizat: 01.07.2022 - 19:12
Erdogan: NATO a înregistrat PKK/PYD/YPG, FETO ca grupuri teroriste/foto: profimedia

Ca urmare a eforturilor depuse de Turcia la summit-ul NATO de la Madrid, PKK/PYD/YPG și FETO au fost înregistrate pentru prima dată în categoria grupurilor teroriste în evidențele NATO, a declarat vineri președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

SHARE

La o conferință de presă la întoarcerea de la summitul NATO, Recep Tayyip Erdogan a declarat că deciziile luate la Madrid vor da roade în timp.

„Promisiunile care au fost făcute sunt, desigur, importante, dar principalul punct este implementarea acestora", a spus Erdogan cu privire la memorandumul istoric semnat între Finlanda, Suedia și Turciei.

Odată cu semnarea memorandumului, Turcia a ridicat o obiecție față de candidatura țărilor nordice la NATO. În schimbul acceptului, Finlanda și Suedia s-au angajat să  răspundă preocupărilor Turciei privind terorismul.

Citește și

VIDEO Operațiunea Turciei în Siria poate începe în orice moment. Vizați, kurzii sprijiniți de SUA

Putin vrea summit al Consiliului de Securitate al ONU pentru a împărți lumea în mod „drept”

Erdogan a declarat că Turcia va fi precaută, fiind „o țară care a fost înjunghiată pe la spate în mod repetat în lupta sa împotriva terorismului”.

„Vom monitoriza îndeaproape dacă promisiunile făcute țării noastre vor fi îndeplinite în perioada următoare”, a subliniat președintele turc.

Liderii NATO au aprobat miercuri Conceptul strategic 2022, un plan al Alianței pentru următorul deceniu, ce stabilește poziția comună în ceea ce privește provocările emergente, inclusiv Rusia, abordând totodată pentru prima dată și China.

Autoritățile de la Ankara acuză PKK că a fost responsabil pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari în 35 de ani. YPG este ramura siriană a PKK, potrivit autorităților turce.

Ankara acuză FETO și pe liderul său, Fetullah Gulen, care se află în SUA, că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016 din Turcia în care 251 de persoane au fost ucise și 2.734 rănite.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.