Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei. Țările NATO, pregătite de „răspuns”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 02.08.2023 - 08:00
Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei-Foto: mil.in.ua

Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei. Țările NATO, pregătite de „răspuns”. Marți seară, Ministerul Polonez al Apărării Naționale a confirmat că două elicoptere din Belarus au încălcat spațiul aerian polonez.

SHARE

Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei.  Țările NATO, pregătite de „răspuns”.

Ministerul polonez al Apărării a comunicat că spațiul aerian polonez a fost încălcat de elicoptere care au efectuat exerciții în apropierea graniței. 

Elicoptere din Belarus au intrat în spațiul aerian al Poloniei. Țările NATO, pregătite de „răspuns”

„Trecerea frontierei a avut loc în apropierea orașului Belovezha la o altitudine foarte mică, ceea ce a făcut dificilă detectarea acesteia cu sisteme radar. Prin urmare, în această dimineață, comandamentul operațional al Forțelor Armate Poloneze a raportat că sistemele radar poloneze nu au detectat încălcări ale spațiului aerian polonez”, a comunicat ministerul.

Ca răspuns la incident, Mariusz Błaszczak, ministrul polonez al Apărării, a ordonat creșterea numărului de soldați la graniță și desfășurarea de forțe și echipamente suplimentare, în special elicoptere de luptă, potrivit pravda.com.

Citește și: Acuzații: Flota rusă a Mării Negre atacată cu drone ucrainene lansate din Delta Dunării românească

Polonia a informat, de asemenea, NATO despre incident și a decis să cheme la Ministerul de Externe pe însărcinatul cu afaceri din Belarus pentru a explica incidentul.

„Rusia și Belarus și-au intensificat recent acțiunile hibride împotriva Poloniei. Ținând cont de posibilele provocări ulterioare, solicităm diseminarea responsabilă a informațiilor ce pot fi folosite de regimurile rus și belarus", se încheie declarația. 

SUA: Orice atac al Grupului Wagner asupra NATO va fi văzut ca un atac al Guvernului rus

Mercenarii PMC ai Grupului Wagner se mută din Rusia în Belarus; după revolta militară inițiată de șeful lor, Evgheni Prigojin.

Polonia a subliniat în mod repetat că mercenarii ruși reprezintă o amenințare pentru Polonia și a întărit granița.

Citește și: Șase nave civile au spart blocada Rusiei pe Marea Neagră. Avioanele F16 românești, în alertă

Al 14-lea convoi de mercenari Wagner a sosit în Belarus cu 15 vehicule, a informat publicația Belaruski Hajun.

„Al 14-lea convoi de mercenari ai lui Prigojin se deplasează de-a lungul autostrăzii M5 de la Asipovici către tabăra din satul Țel.

În convoi sunt 15 vehicule, iar cele mai multe dintre ele sunt camioane ce transportă containere mari de fier care arată ca niște containere maritime.”

Publicația notează că unele dintre containere par transformate pentru a satisface alte nevoi. Ce anume este transportat în containere este încă necunoscut.

Pe lângă camioane, în convoi se află un autobuz și mai multe vehicule pickup.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat mutarea unui grup de mercenari din Grupul Wagner în Suwałki, ce leagă Polonia de țările baltice și, de asemenea, separă teritoriul oblastului Kaliningrad al Rusiei și Belarus.

Ambasadorul SUA la ONU a avertizat că orice atac asupra NATO al mercenarilor Wagner va fi tratat ca un atac al Rusiei.

„Ne facem cu siguranță griji că acest grup, la ordinul Guvernului rus – pentru că nu lucrează independent de Guvernul rus – este o amenințare pentru noi toți”, a declarat Linda Thomas-Greenfield.

Aceasta a subliniat că mesajul ar trebui să fie clar că „orice atac al Grupului Wagner va fi văzut ca un atac al Guvernului rus”.

La sfârșitul lunii iunie, șeful lui Wagner, Evgheni Prigojin, a pornit o revoltă, caracterizată de președintele Vladimir Putin ca un act de trădare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te