Luni, 20 iunie, când Elena Udrea a fost adusă din Penitenciarul Târgșor în sala de judecată a Curții Supreme, avocații ei au depus, una după alta, mai multe cereri de suspendare a executării pedepsei, adică de punere în libertate a clientei lor.
Completul de 5 judecători care va decide soarta recursul în casaţie declarat de Udrea împotriva deciziei prin care a primit 6 ani de închisoare se va pronunța azi asupra acestor cereri preliminare.
La termenul de luni, Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, a cerut mai întâi să fie menținută suspendarea executării pedepsei dispusă de ÎCCJ în procesul precedent, al contestației în anulare, susținând că această cauză nu a fost soluționată definitiv.
Citește și: VIDEO Invadarea Taiwan-ului de către China, un cataclism economic. Industriile IT și auto, în colaps
Judecătorii i-au respins solicitarea, iar avocatul a cerut imediat suspendarea executării pedepsei în acest proces, al recursului în casație. După ce Rădulescu și-a prezentat argumentele juridice, Silvia Uscov, cel de-al doilea avocat al Elenei Udrea, a solicitat instanței să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu cinci întrebări preliminare.
Citește și: VIDEO Războiul s-a mutat în apropierea României. Bombele rușilor au ajuns aproape de brațul Chilia
Mai departe, Uscov a cerut ca, până la primirea răspunsurilor de la CJUE, Elena Udrea să fie pusă în libertate, „având în vedere că procedura durează, în medie, 3 ani de zile”.
Avocaţii Elenei Udrea au depus alte două cereri: una de sesizare a Curţii Constituţionale şi o alta, de sesizare a Completului pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală de la ÎCCJ.
Fostul ministru a ajuns joi, 16 iunie, în România, la câteva zile după ce autoritățile bulgare au decis extrădarea sa, potrivit știripesurse.
Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute”.