De zile întregi, tone de ajutoare sunt blocate în deşertul egiptean Sinai, în timp ce punctul de trecere Rafah este închis pe partea palestiniană, după patru bombardamente în această săptămână. Statele Unite spun că lucrează la un acord, dar israelienii şi egiptenii nu s-au pus de acord asupra garanţiilor de securitate pe care le cer în Rafah.
Egiptul cere Israelului să permită acordarea ajutoarelor umanitare internaționale în Fâșia Gaza
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va afla joi la Cairo pentru a se întâlni cu preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, cu care va discuta în special cu privire la livrarea de ajutor umanitar în Fâşia Gaza, a anunţat marţi purtătorul său de cuvânt.
Aflat în prezent în China, Guterres va fi primit joi în capitala egipteană de preşedintele Sissi şi de "alţi" lideri pentru a discuta "situaţia în curs din regiune", a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Stephane Dujarric.
Totodată, Antonio Guterres urmează să aibă o intervenţie, sâmbătă, în cadrul unei conferinţe internaţionale organizate de preşedintele Sissi, a spus domnul Dujarric.
Citește și: VIDEO Marcel Ciolacu: "Israelul are dreptul să se apere în deplin respect cu dreptul umanitar"
Purtătorul de cuvânt nu a spus dacă secretarul general al ONU va vizita şi Israelul sau alte ţări din Orientul Mijlociu.
"Pentru a livra ajutor umanitar în Gaza avem nevoie de puncte de trecere sigure. Nu putem transporta camioane şi convoaie umanitare în mijlocul unui bombardament", a argumentat Dujarric.
PALESTINIAN-GAZA-ISRAEL-CONFLICT pic.twitter.com/H2auwghXQ8
— Sushma C (@SushmaOfficial_) October 18, 2023
"Există discuţii intense, în prezent, în care suntem implicaţi cu o serie de părţi interesate pentru a încerca să aducem cât mai repede ajutor umanitar de bază: sunt necesare alimente, apă, medicamente, urgent", a subliniat el, potrivit CNN.
Citește și: Israelul anunţă că faza următoare a războiului va fi o surpriză. "Ar putea să fie diferită"
Alimentele şi apa le lipsesc celor 2,4 milioane de locuitori din Fâşia Gaza, care sunt privaţi şi de electricitate, după asediul impus de Israel acestui teritoriu deja supus unei blocade terestre, maritime şi aeriene, după ce Hamas a ajuns la putere în 2007, potrivit AFP.