Ecologiștii Extinction Rebellion au paralizat Londra, blocând patru poduri în numele climei

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 15.04.2022 - 20:08
Ecologiștii Extinction Rebellion au paralizat Londra, blocând patru poduri în numele climei. / Foto: bbc.com

Organizaţia ecologistă Extinction Rebellion a blocat vineri patru poduri din Londra, perturbând traficul rutier din capitala Marii Britanii cu ocazia unei acţiuni de protest ce a fost organizată pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa urgenţei climatice, informează AFP.

SHARE

Protestatarii au blocat podurile Blackfriars, Waterloo, Westminster şi Lambeth, care traversează Tamisa, a anunţat grupul Extinction Rebellion (XR) pe Twitter.

"Atât timp cât Guvernul nostru nu acţionează acum în privinţa crizei climatice, ignorând avizele experţilor, autorizând tot mai multe foraje de petrol şi gaze şi arestând oameni de ştiinţă, nu avem altă posibilitate decât să creăm perturbări ale traficului. Suntem pe cale să ajungem la o încălzire catastrofală cu 3 grade Celsius a atmosferei în raport cu era preindustrială", a anunţat aceeaşi organizaţie, reluând cifrele avansate de experţii în climă de la ONU în absenţa unei consolidări a politicilor actuale în ceea ce priveşte protejarea climei.

Citește și: VIDEO Un taximetrist din Vaslui și-a instalat păcănele în bord și joacă în timp ce conduce

Nouă oameni de ştiinţă au fost arestaţi după o acţiune de miercuri ce a vizat Ministerul britanic al Energiei, iar unul dintre ei, o cercetătoare, a început greva foamei joi seară după ce solicitarea sa de punere în libertate a fost refuzată, a precizat Extinction Rebellion.

Poliţia din Londra a anunţat pe Twitter că a observat "grupuri" de manifestanţi care "provoacă întârzieri şi perturbări ale traficului în mai multe zone din centrul Londrei", precizând că forţele de ordine lucrează în prezent pentru "a gestiona impactul" acelor acţiuni.

XR organizează de o săptămână o serie de acţiuni prin care solicită renunţarea la energiile fosile, inclusiv un protest care a avut loc vinerea trecută şi care a provocat închiderea celebrului Tower Bridge din Londra.

Un afiş uriaş pe care era scris mesajul "End fossil fuels now" ("Renunţaţi la carburanţii fosili acum!") a fost arborat pe renumitul pod londonez, iar doi activişti ecologişti s-au suspendat cu ajutorul unor corzi deasupra Tamisei.

Citește și: VIDEO Un bătrân, la un pas să fie spulberat de un tren în viteză maximă, în Brănești Sat

Miercuri, membri ai aceleiaşi organizaţii au pătruns în sediul din Londra al gigantului petrolier britanic Shell, iar unii dintre ei şi-au lipit palmele cu ajutorul unei substanţe adezive de pupitrul recepţiei, cerându-le angajaţilor companiei britanice să părăsească clădirea.

"Puteţi să vă schimbaţi locul de muncă, dar nu puteţi să vă schimbaţi planeta" şi "loialitatea voastră este pentru angajatorul vostru sau pentru planeta voastră?" au fost câteva dintre mesajele care puteau fi citite pe afişele distribuite în clădire.

Marţi, activiştii ecologişti au intrat în imobilele deţinute de compania de asigurări Lloyd's din Londra, care a preferat să le ceară angajaţilor să nu se prezinte la locul de muncă şi să lucreze de la distanţă.

Citește și: Resto-Electro-Mod, o nouă viață pentru mașinile clasice

Această serie de acţiuni au loc în paralel cu manifestări care perturbă activitatea unor infrastructuri petroliere, desfăşurate de la începutul lunii aprilie de organizaţia ecologistă Just Stop Oil.

Guvernul Marii Britanii a prezentat săptămâna trecută o nouă strategie privind securitatea energetică a ţării, sub presiunea războiului din Ucraina şi a inflaţiei care continuă să crească. Noua strategie britanică mizează pe dezvoltarea sectorului nuclear şi a energiilor regenerabile, dar şi pe exploatarea combustibililor fosili din Marea Nordului. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te