Grupul de experţi independenţi a făcut la instituţia din Wuhan o vizită de circa patru ore şi jumătate, cea mai lungă inspecţie la faţa locului după încheierea carantinei de două săptămâni care i-a fost impusă la sosirea în China. Ulterior, reprezentanţii OMS nu au discutat cu jurnaliştii care îi aşteptau.
OMS a încercat să tempereze aşteptările faţă de rezultatele misiunii în China, arătând că membrii echipei de pe teren vor putea merge doar în vizite organizate de partea chineză şi nu vor intra în contact cu comunitatea locală, din cauza restricţiilor sanitare.
De joia trecută, când au ieşit din carantină, reprezentanţii organizaţiei internaţionale au vizitat câteva spitale unde au fost semnalate primele infectări cu coronavirus, pieţe şi o expoziţie pe tema combaterii epidemiei. Nu s-a anunţat niciun program complet al echipei, iar presa care urmăreşte misiunea a fost ţinută la distanţă. Duminică, reprezentanţii OMS au fost conduşi în piaţa de peşte şi fructe de mare Huanan şi în piaţa alimentară angro Baishazhou, unde la megafoane se anunţa repetat că este interzisă vânzarea de produse refrigerate din import.
Yangzhong Huang, membru de rang înalt al Consiliului pentru Relaţii Externe - organizaţie neguvernamentală de studiu din Washington - a apreciat că două săptămâni pe teren sunt insuficiente pentru experţi. "Nu cred că au timp să ajungă la vreun rezultat concludent. E mai mult comunicare şi schimb de informaţii", a declarat el agenţiei Reuters, adăugând: "depinde cât de mult se vor strădui să scoată la lumină informaţii noi, dar şi de cât de cooperantă şi primitoare va fi partea chineză".
Beijingul a încercat să pună la îndoială teoria că noul coronavirus a apărut în China, indicând de exemplu ca posibilă sursă importul de alimente congelate. Ipoteza respectivă a apărut din nou, duminică, în tabloidul Global Times din grupul de presă Cotidianul Poporului al Partidului Comunist Chinez, potrivit Agerpres.