După două săptămâni, canalizarea din Londra este funcțională. A fost eliminat un „fatberg” uriaș

DE Miruna Moldoveanu | 19.02.2021 - 16:03
Un ''fatberg'' uriaş, îndepărtat din canalizarea din Londra după o muncă de două săptămâni/FOTO: Getty

Canalizarea din Londra poate funcţiona din nou fără probleme, a anunţat o echipă de muncitori vineri, după finalizarea unui proiect de două săptămâni pentru eliberarea unei conducte blocate de o acumulare de reziduuri, numită „fatberg”, de mărimea unui mic bungalou, scrie DPA.

SHARE

„A fost un 'fatberg' uriaş, dezgustător, care a necesitat mult efort fizic şi muncă de echipă pentru a fi îndepărtat'', a declarat pentru Press Association Matt Rimmer, directorul reţelei de canalizare din cadrul companiei Thames Water.

Blocajul a fost lângă Canary Wharf.

Aceste acumulări de reziduuri în conductele de canalizare au devenit un fel de ritual în capitala britanică, notează DPA, cele mai recente operaţiuni similare de îndepărtare a unor formaţiuni tip ''fatberg'' având loc în 2020, 2019 şi 2017. Una dintre acestea, cu o greutate estimată la 130 de tone, a fost supranumită ''Donald'' sau ''Trump'' de criticii de pe Twitter ai fostului preşedinte al Statelor Unite.

Problema, potrivit reprezentanţilor municipalităţii, este că locuitorii sunt neglijenţi în legătură cu lucrurile după care trag apa la toaletă. O mare parte din ''fatberg'' era compusă din grăsime aruncată, precum şi şerveţele umede şi scutece.

Thames Water şi-a reînnoit apelul adresat locuitorilor pentru a trage apa la toaletă doar după ''cei 3 P'', respectiv ''poo, pee and paper'' (fecale, urină şi hârtie).

În 2019, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Exeter a desfăşurat o ''autopsie'' amănunţită a conţinutului unui ''monstru'' de 64 de metri - cu o lungime mai mare decât înălţimea Turnului din Pisa - descoperit în Sidmouth, Devon. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că mostrele primite conţineau în cea mai mare parte grăsimi animale - folosite la prepararea alimentelor - la care s-au adăugat produse de igienă din gospodărie, precum şerveţele şi materiale sanitare, dar şi fibre naturale şi artificiale provenite de la rufe.

În anul 2017, un "fatberg" de 250 de metri lungime a fost descoperit în canalizarea de sub cartierul Whitechapel din estul Londrei. Un fragment din uriaşa masă de grăsime a fost expus la Museum of London, scrie Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.