Măsura împotriva rușilor din Occident din cauza războiului din Ucraina sunt ca „persecuția urâtă și rasistă văzută în timpul Germaniei naziste”, a susținut vineri președintele rus Vladimir Putin.
Vorbind la o întâlnire culturală, Putin a spus că Occidentul încearcă „să anuleze Rusia”, luptând împotriva culturii sale și interzicând scriitorii și compozitorii ruși.
„Astăzi se încearcă să se anihileze o întreagă țară veche de o mie de ani, poporul nostru”, a spus Putin.
„Vorbesc despre discriminarea progresivă împotriva a tot ceea ce are legătură cu Rusia, despre această tendință care se desfășoară în mai multe state occidentale – cu deplină complicitate și uneori cu încurajarea elitelor conducătoare”.
„Ultima dată când o astfel de campanie masivă a dus la distrugerea literaturii nedorite a fost desfășurată de naziști în Germania în urmă cu aproape 90 de ani. Știm bine și ne amintim din filmările cum au fost arse cărți chiar în piețe”, a spus el.
Vorbind la o reuniune a Fondului pentru Diplomație Publică Gorceakov de la Moscova, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri că „un război total, hibrid” este purtat de Occident împotriva Rusiei.
Citește și
Premierul Canadei anunță sancțiuni pentru încă 160 de ruși din cauza războiului din Ucraina
EXCLUSIV România nu s-a retras din cele trei bănci rusești nici la o lună de la începutul războiului
„Acest termen - război total -, ce a fost folosit de Germania lui Hitler, este acum exprimat de mulți politicieni europeni atunci când vorbesc despre ce vor să facă cu Federația Rusă. Obiectivele nu sunt ascunse, au declarat public că vor distruge, sparge, extermina, sugruma economia rusă și Rusia în ansamblu", a menționat ministrul.
Despre motivele Rusiei în Ucraina, Lavrov a spus încă o dată că obiectivul principal este protejarea populației republicilor rebele împotriva „o amenințare militară de la Kiev”.
Retorica duetului Putin-Lavrov se îndreaptă spre ceea ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că ar putea atrage un „răspuns nuclear”, anume atunci când există „o amenințare existențială” la adresa Rusiei.