Situația politică din SUA se complică pentru democrați. Președintele Donald Trump a fost achitat, prin votul Senatului, pentru acuzațiile de abuz de putere și obstrucționarea Congresului.
Liderul de la Casa Albă a fost supus procedurii de impeachment pentru solicitarea adresată Ucrainei de a-l investiga pe rivalul său politic, democratul Joe Biden, și pe fiul acestuia, Hunter.
Trump a mai fost acuzat și că, pentru a-și atinge scopul, a condiționat acordarea unui ajutor militar de aproape 400 de milioane de dolari destinat Ucrainei.
Un alt cap de acuzare a fost cel de obstrucţionare a Congresului, respectiv blocarea martorilor şi a documentelor cerute de Camera Reprezentanților.
Achitarea îi oferă lui Donald Trump mult combustibil politic pentru alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului, când speră să obțină un al doilea mandat.
Pe de altă parte, competiția internă din Partidul Democrat pentru desemnarea candidatului la Președinție se complică, în special după runda de alegeri (caucus) din Iowa, care a adus rezultate neașteptate, răsturnând ierarhia.
Joe Biden, plasat pe primul loc la nivel național, a ieșit abia al patrulea în Iowa. Primul a fost Pete Buttigieg, care nu contează în competiție, Bernie Sanders a reușit să confirme aderența la electoratul democrat, clasându-se al doilea, iar Elizabeth Warren și-a adjudecat locul trei.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că este mult prea devreme să anticipăm pe cine vor arunca democrații în lupta cu Donald Trump.
Cu atât mai mult cu cât, deși nu este deocamdată printre favoriți, miliardarul centrist Michael Bloomberg crește, încet, dar sigur, în sondaje.
Ideologia este mai puțin importantă pentru alegători decât onestitatea și competența, fapt care-l favorizează pe Bloomberg
Potrivit unui sondaj național „Morning Consult“, publicat de „The Hill“ cu o zi înainte de caucus-ul din Iowa, Bloomberg a reușit să ajungă pe locul al treilea, la egalitate cu senatoarea Elizabeth Warren.
Aceasta în ciuda faptului că Bloomberg a intrat în cursa pentru nominalizare abia în noiembrie anul trecut.
Bloomberg și Warren au câte 14% în preferințele alegătorilor, primul crescând cu două procente față de sondajul de la sfârșitul lui 2019.
Fostul vicepreședinte SUA Joe Biden și-a păstrat primul loc, cu 28%, dar acesta este cel mai slab scor obținut de el până acum în sondajele Morning Consult, efectuate de la începutul anului 2019 încoace. Biden este urmat îndeaproape de senatorul independent Bernie Sanders, cotat cu 24%.
Niciun alt candidat nu a obținut un scor de două cifre. În caucus-ul din Iowa, Michael Bloomberg a eșuat lamentabil.
La fel se va întâmpla probabil și în caucus-ul din New Hampshire, pentru că miliardarul are o strategie orientată la nivel național, menită a-l face să atragă de partea sa mulți delegați care votează la Convenția
Națională Democrată din vară.
Rămâne de văzut dacă-i va convinge și pe superdelegații democrați, de votul cărora depinde, în mare măsură, nominalizarea prezidențiabilului.
Din acest punct de vedere, alegerile interne de la republicani sunt mai democratice, pentru că aceștia nu au sistemul cu superdelegați.
Sondajul a fost efectuat în intervalul 27 ianuarie- 2 februarie, pe un eșantion reprezentativ de 35.888 de persoane, inclusiv 15.259 care votează în alegerile interne din Partidul Democrat, iar marja de eroare este de +/- 1%.
Ideologia pierde teren
Michael Bloomberg are o șansă la nominalizare, pentru că sondajele de opinie au scos la iveală faptul că ideologia este mai puțin importantă pentru alegătorii americani în comparație cu alte atribute pe care ar trebui să le aibă președintele SUA.
Asta înseamnă că cei care se poziționează ideologic la stânga, cum este cazul lui Bernie Sanders sau Elisabeth Warren, ar putea fi defavorizați în competiția cu centriștii Biden și Michael Bloomberg.
Acesta din urmă mai are o calitate: poate atrage alegătorii nepartizani sau chiar republicani care-l detestă pe actualul președinte al SUA (nevertrumpers).
„Onestitatea și competența sunt cele două atribute preferate de alegătorii americani în general și de cei independenți în particular la viitorul președinte“, scrie revista „Vanity Fair“.
55% au indicat onestitatea, iar 41% competența, dar relevanța lor este dată de faptul că celelalte calități au înregistrat scoruri mici: idei proaspete- 19%, să combată interesele specifice ale corporațiilor- 17%, să-și susțină propriile convingeri - 13%.
„Buzunarul propriu contează mai mult decât ideologia. Ideologia contează mai puțin decât onestitatea sau competența, deci Bernie Sanders are de pierdut“, susține „Vanity Fair“.
Pentru alegătorii nepartizani (independenți) contează foarte mult locurile de muncă, mersul economiei și sănătatea.
Republicanii rezonează cu securitatea frontierelor, iar democrații cu schimbările climatice. Sondajele din luna ianuarie au relevat aspecte interesante: alegătorii de centru nu sunt în căutarea unei contrarevoluții împotriva lui Trump, ci mai degrabă a unui antidot, care să repare lucrurile negative din mandatul actualului președinte.
Această situație îi va crește lui Michael Bloomberg „atractivitatea electorală“, sau conceptul de „electability“, cum spun americanii.
Trump a mușcat momeala
Bloomberg este și un adversar incomod pentru Trump. Amândoi sunt miliardari new-york-ezi, Bloomberg este unul mai de succes decât Trump, se cunosc foarte bine din elita bogată a Manhattanului, încă de pe vremea când erau în relații mai mult decât cordiale, cum bine remarcă „The New York Times“.
„La câteva zile după alegerile prezidențiale din 2016, Donald Trump a primit un telefon de la Michael R. Bloomberg, o mai veche cunoștiință a sa cu care se confruntase în campania electorală“, scrie „NYT“ într-o analiză dedicată relației dintre cei doi.
Michael Bloomberg, fost primar al New Yorkului, l-a sunat pentru a-l felicita pentru victoria în alegerile prezidențiale, însă Trump i-a tăiat-o scurt. „Ai fost foarte rău cu mine!“, i-a replicat acesta, potrivit unor surse apropiate discuției.
Trump a fost extrem de deranjat de discursul lui Bloomberg de la Convenția Națională Democrată, în care l-a catalogat drept „ticălos“ și le-a cerut alegătorilor să voteze o persoană „sănătoasă la cap și competentă“.
Apoi, Trump a schimbat rapid subiectul discuției, anunțându-l pe Bloomberg că intenționează să-și formeze rapid Cabinetul.
Bloomberg i-a povestit că, în 2001, când a fost ales primar al New Yorkului, s-a confruntat cu aceeași problemă, cu atât mai mult cu cât nu mai lucrase în administrație înainte.
El l-a sfătuit pe Donald Trump să angajeze oameni mai deștepți decât el.
„Mike, nu există nimeni mai deștept decât mine!“, i-a replicat Trump. Bloomberg a făcut o pauză lungă înainte de a schimba brusc subiectul discuției către golf.
Conversația de 10 minute a fost ultima pe care cei doi au purtat-o până în ziua de astăzi. În prezent, Bloomberg investește sute de milioane de dolari, din propria avere, pentru a fi nominalizat candidatul democrat la Președinție.
Fost primar al New Yorkului, Michael Bloomberg a fost odinioară în relații bune cu Donald Trump
Campania sa nu se concentrează, cel puțin în prima etapă, pe promovarea propriei persoane, ci pe atacuri la adresa lui Donald Trump pe subiecte precum sănătatea sau integritatea în Armata SUA.
Clipurile de campanie ale lui Bloomberg, difuzate masiv pe posturile de televiziune, au reușit să-l enerveze foarte tare pe Trump. Bloomberg l-a ridiculizat pe Trump în diferite feluri.
A dat bani la Google ca, de câte ori cineva caută cuvântul „impeachment“, să i se sugereze „Donald Trump“.
Deși consilierii l-au implorat pe actualul președinte al SUA să nu muște momeala, să nu intre în conflict cu Bloomberg pentru că-i ridică astfel cota, Trump nu s-a putut abține.
Într-o postare pe Twitter l-a poreclit pe Bloomberg „mini Mike“, bătându-și joc de faptul că este scund, fapt care a înfuriat electoratul progresist.
Când a aflat că Bloomberg a plătit 10 milioane de dolari pentru difuzarea unui clip cu el în pauza publicitară de la Super Bowl, finala campionatului de fotbal amerian, stafful lui Trump a făcut un gest similar.
Relații cordiale
Deși nu au fost niciodată prieteni, Donald Trump și Michael Bloomberg au frecventat același mediu timp de decenii: elita bogată a Manhattanului.
Nu o dată s-au intersectat la câte-o partidă de golf sau la o acțiune de caritate.
S-au susținut public atunci când au avut nevoie de asta. Deseori, Trump i-a lăudat lui Bloomberg performanțele ca primar al New Yorkului.
De asemenea, Bloomberg a apărut de două ori în emisiunea „Ucenicul“, iar administrația sa i-a oferit lui Trump un contract public care viza renovarea unui teren de golf.
În 2008, Bloomberg a participat alături de Trump la un eveniment dedincat golfului în Westchester County, New York, prilej cu care cei doi au fost fotografiați întreținându-se jovial.
Ca și Donald Trump, Michael Bloomberg a cochetat de multă vreme cu ideea de candida la președinția SUA. A intrat în cursa democrată de desemnare a candidatului abia în noiembrie anul trecut.
În primă fază, consilierii lui Trump au văzut în Bloomberg o țintă folositoare actualului președinte, având în vedere poziția sa împotriva armelor sau campania sa pentru eliminarea băuturilor cu zahăr din New York. Tot atâtea teme pentru a-l ironiza.
Fiica lui Donald Trump, Ivanka, este bună prietenă cu fiica lui Michael Bloomberg, Georgiana
Între timp, lucrurile au devenit serioase. Prezența pe posturile de televiziune îl poate ajuta pe Bloomberg să se poziționeze drept „agent al schimbării“.
Dar să revenim la istoria celor doi potențiali oponenți, dacă Bloomberg va câștiga nominalizarea democrată. Ambii și-au construit averea în anii ’80 în New York.
Există și contraste între cei doi. Trump este un entertainer, în timp ce Bloomberg este un om de afaceri, cu un simț al umorului nu foarte dezvoltat, ce nu a reușit să scape de accentul de Massachusetts.
În 2001, când Bloomberg a candidat pentru postul de primar al New Yorkului din partea republicanilor, Trump i-a sprijinit pe democrați.
După ce Bloomberg a ajuns primar, a devenit un suporter înfocat al său. Fiica sa, Ivanka, a apărut într-un documentar cu fiica lui Bloomberg, Georgiana.
„Suntem prietene, încă dinainte ca tatăl ei să fie ales președinte. Asta nu se putea schimba după aceea“, a scris Georgiana Bloomberg într-un mail din 2018, înainte ca Michael Bloomberg să‑și facă publice ambițiile
prezidențiale.
„Nu sunt fana sa, nici a politicilor sale, dar nu poți renunța la prietenia cu cineva din cauza acțiunilor unui membru al familiei“, a adăugat ea.
Când Bloomberg a încercat să elimine numărul maxim de mandate de primar, pentru a putea candida din nou, Trump a apărat această idee.
„Limitarea numărului de mandate este o măsură foarte proastă, o barieră artificială. De ce nu este lăsat să candideze din nou?“, s-a întrebat Trump.
Michael Bloomberg a apărut de două ori în emisiunea „Ucenicul“, prezentată de Donald Trump. Într-una dintre ele a jurizat un concurs de pregătit hot dog.
„Sunt aici ca să mă asigur că nu ți se taie maioneza“, i-a spus el unei concurente.
În 2011, Primăria New Yorkului condusă de Bloomberg i-a acordat un contract lui Trump care a vizat renovarea unui teren de golf din Bronx, abandonat de decenii.
Primăria metropolitană aproape finalizase lucrările de renovare, dar, cu toate acestea, i-a concesionat terenul lui Trump.
Sam Nunberg, un fost consilier al lui Trump, își aduce aminte că acesta a declarat că mandatul de primar al lui Bloomberg a fost bun pentru el.
Ruptura
În momentul în care Bloomberg a început să cocheteze cu candidatura la Președinție, după ce a părăsit în 2013 funcția de primar, Trump a început să facă declarații împotriva sa.
Consilierii i-au spus că Bloomberg nu va căpăta tracțiune. „E o epavă politică - nu știi dacă e republican, dacă e democrat, e peste tot“, a punctat Nunberg la acea vreme.
În 2016, Bloomberg a făcut tot posibilul să împiedice alegerea lui Trump în funcția de președinte, a
susținut-o pe Hillary Clinton în speranța că va orienta către ea electoratul nepartizan, dar și pe alegătorii republicani care nu îl susțineau pe Trump.
Așa a ajuns Bloomberg să țină celebrul discurs de la Convenția Națională Democrată care l-a scos din minți pe Trump.
„Bloomberg avea o lungă istorie cu Trump, era miliardar din New York, putea să povestească cine este Trump cu adevărat“, a spus Jim Margolis, fost consilier al lui Hillary Clinton, care a organizat Convenția din 2016.
Discursul nu a rămas fără replică din partea lui Trump. „Micuțul Michael Bloomberg, care nu a vrut niciodată să candideze la președinție, nu știe nimic despre mine“, a scris Trump pe Twitter.
Iată că Bloomberg a prins curaj și se dovedește un adversar periculos pentru Trump. Dacă democrații nu vor decide să arunce în luptă un candidat ideologizat.