Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia. Acoperă bazele de unde atacă avioanele lui Putin

DE Adina Mutăr | Actualizat: 09.09.2024 - 20:23
Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)
Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia - Foto: Kyiv Post
Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia - Foto: Kyiv Post

Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia. Acoperă bazele de unde atacă avioanele lui Putin. Raza de acțiune declarată de șeful serviciilor secrete ale Ucrainei ar permite teoretic Kievului să ajungă în Munții Urali ai Rusiei și să acopere zeci de aerodromuri.

SHARE


Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia. Acoperă bazele de unde atacă avioanele lui Putin.

Kirilo Budanov, șeful Serviciului de Informații pentru Apărare a Ucrainei (GUR), a declarat că dronele produse în Ucraina în prezent ar putea atinge o rază de acțiune maximă de 1.800 de kilometri.

Într-un anunț pe Facebook care comemora Ziua Informațiilor Militare, sâmbătă, 7 septembrie, Budanov a spus că dronele au fost dezvoltate de specialiști, inclusiv cei angajați de GUR.

Dronele Ucrainei ajung la 1.800 km în Rusia. Acoperă bazele de unde atacă avioanele lui Putin

„Aerodromurile militare, ce reprezintă o sursă de amenințare constantă pentru orașele pașnice ucrainene, tremură de atacurile aeriene. Întreaga infrastructură a Rusiei, care lucrează pentru război, a suferit și va suferi pierderi”, a spus Budanov în anunțul său.

Acesta nu a specificat modelele de drone și nici dacă acestea au fost folosite în loviturile anterioare împotriva țintelor rusești.

Dacă dronele ar fi fost lansate de la Harkov, estul Ucrainei, la granița cu Rusia, raza de acțiune de 1.800 de kilometri ar fi permis teoretic Ucrainei să ajungă în Munții Urali ce separă părțile europene și asiatice ale Rusiei, cu orașele Ekaterinburg și Cheliabinsk. 

Mass-media a raportat un incendiu în apropierea unei fabrici militare din Ekaterinburg în iulie, iar GUR a raportat un bombardier tactic Su-34 distrus pe aerodromul „Șagol” din Cheliabinsk. Cu toate acestea, GUR nu a revendicat responsabilitatea pentru niciunul dintre incidente.

Raza de acțiune acoperă și baze aeriene rusești din Siria, aliat al Rusiei. Kyiv Post a primit un videoclip exclusiv de la GUR când a lovit trupele ruse staționate la baza aeriană Kuweires, la est de Alep.

Teoretic, raza ar acoperi majoritatea – dacă nu toate – aerodromurile rusești ce găzduiesc avioane de război folosite împotriva Ucrainei.

În timp ce aerodromul Olenia din Murmansk, ce găzduiește bombardiere cu rază lungă de acțiune și este situat în Cercul Arctic, părea să se afle în afara razei de 1.800 de kilometri, GUR a susținut și că a lovit acolo un bombardier strategic TU-22M3 în iulie.

Această afirmație depășește raza de acțiune declarată Budanov și sugerează că dronele au fost eventual lansate din afara teritoriilor ucrainene.

Budanov a menționat în mod special atacurile asupra aerodromurilor rusești în anunțul său. 

Pentru a contracara amenințările aeriene rusești – care vin adesea cu avioane care lansează bombe și rachete împotriva Ucrainei din spațiul aerian rusesc – Kievul a cerut Occidentului să ridice restricțiile asupra armelor cu rază lungă furnizate de Occident pentru a elimina amenințările de la sursa lor, și anume aerodromurile. 

Armele vestice cu rază lungă de acțiune aflate în posesia Kievului includ sistemul de rachete tactice ATACMS, fabricat în SUA, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri și racheta de croazieră Storm Shadow furnizată de Regatul Unit, care are o rază de acțiune de peste 250 de mile. kilometri.

ATACAMS și Storm Shadow, restricționate de SUA 

Cu toate acestea, Occidentul a refuzat până acum să ridice restricțiile de teama escaladării.

Dacă Ucraina a avut succes în lovirea țintelor în interiorul Rusiei, inclusiv instalații petroliere și aerodromuri, cu vehicule aeriene fără pilot (UAV) produse pe plan intern, de ce ar mai fi nevoie de arme occidentale cu rază lungă?

Citește și: VIDEO Atac masiv cu drone în Rusia. Aerodromul militar din Yeisk, în flăcări

În timp ce armele occidentale cu rază lungă de acțiune au în general mai multă putere de foc și sunt mai precise - cu posibilitatea suplimentară de a fi echipate cu focoase specifice țintei - viteza lor mare este factorul decisiv în lovirea aerodromurilor.

Cu dronele, poate dura ore pentru a-și atinge țintele – chiar dacă uneori mai discret decât rachetele – timp în care Moscova ar putea pur și simplu reloca avioanele de război, iar amenințarea este evitată.

Citește și: VIDEO Ucraina primește sistemul antiaerian Skynex de 91.000.000$. Poate distruge 1000 drone pe minut

Cu rachetele ar exista puțin timp de avertizare – în special pentru aerodromurile mai aproape de granița cu Ucraina – cu avantajul suplimentar că este mai dificil de interceptat o rachetă ce zboară cu o viteză mult mai mare decât o dronă subsonică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te