Dramele angajaților de la Cernobîl: Am furat combustibil. Mi-a fost teamă că va fi o tragedie

DE Romulus Preda | Actualizat: 09.04.2022 - 18:23
Dramele angajaților centralei de la Cernobîl /FOTO: newrepublic.com
Dramele angajaților centralei de la Cernobîl /FOTO: newrepublic.com

Personalul de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, preluată de ruși în prima zi a invaziei, a fost nevoie să fure combustibil de la soldaţii ruşi pentru a împiedica un accident nuclear de proporţii.

SHARE

Aproximativ 170 de soldaţi ucraineni care păzeau centrala au fost duşi la subsol şi ţinuţi captivi. Apoi, soldaţii ruşi au percheziţionat incinta după armamament şi explozibili.

Inginerilor, supraveghetorilor şi altor cadre tehnice li s-a permis să continue munca. În următoarele două zile, au fost aduse echipe de la agenţia rusă de energie atomică Rosatom.

Personalul de la Cernobîl a fost dornic să păstreze controlul asupra întreţinerii centralei, unde sunt depozitate deşeuri radioactive.

”Au vrut să ştie cum este gestionată centrala. Au vrut informaţii despre toate procedurile, documentele şi operaţiunile. Mi-a fost teamă pentru că interogarea a fost constantă şi uneori făcută cu forţa”, a declarat Oleksandr Lobada, supervizor de radioprotecţie la centrală.
 

”A trebuit să negociem constant cu ei şi să încercăm din greu să nu-i jignim, astfel încât să permită personalului nostru să gestioneze instalaţia”, a spus inginerul Valeri Semonov.

Când alimentarea cu electricitate a fost întreruptă timp de trei zile, Valeri a spus că s-a grăbit să găsească combustibil pentru a menţine generatorul în funcţiune şi a fost nevoit să fure combustibil de la soldaţii ruşi.

”Dacă am fi pierdut curentul electric, ar fi putut fi catastrofal. Ar fi putut fi eliberat material radioactiv. Vă puteţi imagina foarte bine amploarea. Nu mi-a fost frică pentru viaţa mea. Mi-a fost teamă de ce s-ar întâmpla dacă nu aş fi fost acolo pentru a monitoriza centrala. Mi-a fost teamă că va fi o tragedie pentru umanitate”, a afirmat Oleksandr.

Citește și Japonia renunță la importul de vodcă și cărbune din Rusia din cauza crimelor de război

Zona din spatele centralei, numită ”Pădurea Roşie”, este unul dintre cele mai radioactive locuri de pe Pământ. Imaginile cu drone difuzate de armata ucraineană arată că soldaţii ruşi au săpat tranşee şi chiar au rămas acolo.

Conform Energoatom, agenţia de stat pentru energie nucleară a Ucrainei, soldaţii ruşi au fost expuşi la ”doze semnificative” de radiaţii.

Oficialii de la Cernobîl spun că soldaţii ruşi au jefuit tot ce au putut când au plecat şi au luat cu ei şi membrii captivi ai gărzii naţionale.

”Am reuşit să menţinem locul în siguranţă. Dar este supărător că au luat 169 dintre militarii noştri", a spus Valeri.

Nu este confirmat locul unde sunt ţinuţi bărbaţii, dar personalul de la Cernobîl crede că se află în Rusia.

”Suntem siguri că mâine trupele ruse nu pot apărea aici? Răspunsul meu ar fi nu. Putin este complet imprevizibil. Iar fumul nuclear nu este limitat de graniţe. Poate ajunge în Europa de Est, Europa Centrală şi chiar în Marea Britanie. Pericolul unei contaminări nucleare a Europei este foarte mare, în timp ce Rusia continuă acest război”, a declarat Petro Poroşenko, fostul preşedinte ucrainean, vineri, în timpul unei vizite la centrala de la Cernobîl.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te