Donald Trump plănuiește „revanșa”, la un an de la asaltul asupra Capitoliului

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 09.01.2022 - 15:30
Donald Trump plănuiește „revanșa”, la un an de la asaltul asupra Capitoliului. Foto Getty Images

Donald Trump insistă în continuare cu acuzele de fraudare a alegerilor prezidențiale din 2020, la un an de la atacul asupra Capitoliului.

SHARE

O temă recurentă ce inspiră solidaritate în rândul electoratului care l-a votat, în contextul în care fostul președinte plănuiește deja să se întoarcă la Casa Albă în 2024, se arată într-o analiză publicată de France24.

Cu un an în urmă, pe 6 ianuarie 2021, în timp ce oficialii americani se adunaseră pentru a valida victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale, sute de susținători ai lui Donald Trump au intrat cu forța în Capitoliu, eveniment soldat cu 5 morți. Criticile au izbucnit instantaneu din toate părțile, inclusiv din partea fostului președinte, considerat responsabil de acest atac fără precedent asupra unuia dintre simbolurile democrației.

Citește și: Hoți deghizați în polițiști au descins la un traficant, i-au luat drogurile și l-au dus la Parchet

Câteva zile mai târziu, pe 20 ianuarie, când și-a cedat oficial locul la Casa Albă lui Joe Biden și s-a retras în Florida, aproape cu indiferență, cariera politică a lui Donald Trump părea să se apropie de sfârșit.

Cu toate acestea, la un an de la cele întâmplate, încă se vorbește de bine despre exuberantul milionar. Pare chiar să se pregătească de la distanță pentru alegerile prezidențiale din 2024, de la reședința sa din Mar-a-Lago, Florida, și până atunci, pentru alegerile intermediare programate în noiembrie 2022.

„Realitatea ne arată că Trump este deja candidat pentru 2024”, analizează Nicole Bacharan, politolog specializat în Statele Unite și autoarea cărții The Great Days That Changed America. „Evident că se pot întâmpla multe până atunci, dar fostul președinte este hotărât să candideze și să fie ales”.

În ciuda fiascoului din ianuarie anul trecut, miliardarul nu a stat mult pe tușă. „A fost deosebit de activ din vara lui 2021 în sfera publică”, detaliază Tamara Boussac, istoric specializat în Statele Unite. „Și-a mărit numărul întâlnirilor, pe care le adoră și la care excelează, susținătorii lui rămânând constant în vervă și receptivi”.

Citește și: China avertizează SUA, Marea Britanie și Australia să retragă pactul AUKUS

La fiecare dintre aceste întâlniri, în fața unei mulțimi care poartă șepci roșii și chiar tricouri cu mesajul „Trump 2024”, se vorbește mereu despre aceleași subiecte. El critică sistematic „administrația defectuoasă a lui Biden”, în special modul de gestionare a crizei Covid-19 și chestiunea migrației.

Dar, mai presus de toate, continuă să alimenteze sloganul „Stop the Steal”( Opriți furtul), conform căruia victoria lui la prezidențialele din 2020 i-a fost furată. „Am câștigat alegerile de două ori și este posibil să trebuiască să le câștigăm a treia oară”, îi place acestuia să le repete susținătorilor săi. (Continuarea în RFI)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te