Donald Duck. Aşa îl numeşte pe Donald Trump fostul guvernator republican de New Jersey

DE Florin Budescu | Actualizat: 28.09.2023 - 13:57
Donald Duck. Aşa îl numeşte pe Donald Trump Chris Christie - Foto: Profimedia Images

Donald Duck. Aşa l-a poreclit pe Donald Trump fostul guvernator republican de New Jersey, Chris Christie, atunci când fostul preşedinte al lipsit din nou. Șapte candidati din caucusul republican s-au adunat la Biblioteca Reagan, din Statul California.

SHARE

Principalul favorit al caucusului, fostul președinte Donald Trump, a omis din nou să participe la eveniment.

Cu mai puțin de patru luni până când caucusurile din Iowa pornesc oficial procesul de nominalizare a candidatului la Preşedinţie al republicanilor (GOP), presiunea crește asupra rivalilor lui Trump, pentru a demonstra că pot fi o alternativă autentică.

Donald Duck. Aşa îl numeşte pe Donald Trump Chris Christie

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis , a avut un început agresiv, folosind primul său discurs pentru a-l critica pe Trump pentru că a sărit peste dezbatere și pentru că a mărit datoria națională, în timp ce era președinte.

„Donald Trump este dispărut în misiune”, a vituperat DeSantis, conform Associated Press, adăugând: „Ar trebui să fie aici, pe această scenă, în seara asta. Îşi datorează sieşi să-şi apere dosarul”.

Guvernatorul Floridei a ezitat să-l atace pe Trump în cea mai mare parte a campaniei. Dar, pe măsură ce se străduiește să facă incursiuni împotriva fostului președinte, a început treptat să-și expună criticile, față de cel pe care cândva l-a susţinut.

Citeşte şi: Donald Trump, declaraţii financiare false. Le-ar fi depus mai bine de un deceniu

Cu poziția sa în cursă riscând să se blocheze, DeSantis s-a confruntat cu presiuni, pentru a avea o performanță remarcabilă și agresivă.

DeSantis a părut dornic să intervină, după ce Trump a fost criticat de fostul guvernator din New Jersey, Chris Christie, care a făcut ca Trump să fie punctul central al campaniei sale.

Ron DeSantis a început să vorbească în același timp cu un alt candidat și, când i s-a acordat în sfârșit cuvântul, el și-a folosit răspunsul pentru a-i lovi pe președintele Joe Biden și pe Donald Trump, în aceeași frază, acuzându-i că nu au fost bun conducători.

Citeşte şi: Donald Trump, judecat pentru fraudă la New York, înaintea primarelor Partidului Republican, din 2024

DeSantis a găsit o altă oportunitate, mai târziu, în cursul dezbaterii, să-l critice pe Trump şi în privința avortului, un domeniu în care recent s-au intensificat atacurile.

DeSantis a spus că Trump a greșit când a legat performanța slabă a Partidului Republican, la alegerile intermediare din anul 2022, pe schimbarea legislaţiei dreptului la avort.

„Ar trebui să fie aici, să-și explice comentariile”, a spus DeSantis. „Vreau să se uite în ochii noştri și să spună oamenilor care au luptat de mult timp”, a adăugat acesta.

Donald Trump e în Michigan

În loc să-și înfrunte rivalii, pe scena dezbaterii, Trump se află în Michigan, lucrând pentru a câștiga alegătorii gulere albastre, în mijlocul unei greve a salariaţilor din sectorul auto.

Dezbaterea de la Biblioteca Prezidențială "Ronald Reagan" a evidențiat modul în care GOP s-a îndepărtat de unele dintre temele de bază enunţate de fostul președinte. Una dintre ele a fost evidențiată imediat: imigrația.

Un clip cu cel de-al 40-lea președinte, care cere amnistia în mod ilegal, a precedat o întrebare despre politica de imigrație.

Momente jenante

Chris Christie, care a reprezentat cândva un stat democrat și a susținut o propunere similară, în urmă cu un deceniu, s-a distanțat spunând că este vorba de fapt despre o poveste veche.

„Nu mai suntem în măsură să facem asta”, a spus Christie, cerând aplicarea legii.

Au fost câteva momente jenante, în timpul dezbaterii, de la replici repetative, până la momente pur şi simplu neplăcute.

Într-o primă luare de cuvânt contra lui Trump, Christie s-a uitat direct în cameră și a declarat că, dacă va continua să sară peste dezbateri, Donald Trump ar merita o nouă poreclă: Donald Duck.

Xenofobie

Nikki Haley, fiica unor imigranți indieni, fost guvernator al Carolinei de Sud, a făcut un pas mai departe, cerând încetarea ajutorului extern pentru America Latină, până când granița este securizată.

„Numai atunci când reparăm sistemul de imigrație, doar atunci când ne asigurăm granița e sigură, ar trebui să investim mai mulți bani în asta”, a spus fostul reprezentant al Națiunilor Unite.

Schimbarea spre dreapta, în privinţa viziunii republicanilor asupra migrației, era vizibilă chiar înainte de a începe cursa prezidențială a lui Trump, în 2015, dar victoria sa din anul următor a accelerat-o.

Şi antreprenorul Vivek Ramaswamy, și el fiul unor imigranți indieni, a intervenit pentru a evidenția propunerea sa de a retrage cetățenia americană copiilor născuți în țară, din părinți care se află aici ilegal.

Acest lucru ar necesita un amendament constituțional, care a fost de asemenea acceptat de Trump, ceea ce arată cât de departe este GOP-ul modern de vremurile lui Ronald Reagan.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te