DOCUMENT „Mă cheamă Lucca”. Un copil este cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului?

DE Adina Mutăr | Actualizat: 13.04.2023 - 12:19
Masca Anonymous-Foto: Profimedia Images
Document „scurs” de la Pentagon-Foto: Twitter-NeutralZone
Document „scurs” de la Pentagon-Foto: Twitter-NeutralZone
Document „scurs” de la Pentagon-Foto: Twitter-NeutralZone
Document „scurs” de la Pentagon-Foto: Twitter-NeutralZone
Document „scurs” de la Pentagon-Foto: Twitter-NeutralZone

Cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului este un copil. Pentagonul a susținut că documentele reprezintă „un risc foarte grav” pentru securitatea națională a SUA și „au potențialul de a răspândi dezinformarea”.

SHARE

Cel care a răspândit „fișierele secrete” ale Pentagonului este un copil, Lucca, un gamer, potrivit jurnaliştilor AP care au discutat cu utilizatori ai platformei Discord.

Aceștia au declarat că au asistat la publicarea documentelor „secrete”. 

Pentagonul a susținut că documentele reprezintă „un risc foarte grav” pentru securitatea națională a SUA pentru că „au potențial de a răspândi dezinformarea”.

Citește și: La prima ședință a Consiliului ONU sub egida Rusiei a ieșit scandal pe transferurile de arme

Fișierele „secrete” ale Pentagonului sunt din surse deschise, publice

Cea mai bună teorie a conspirației, care are ca scop o dezinformare, trebuie să conțină 70% adevăr și 30% minciuni sfruntate, care elimină practic adevărul.

Aceasta este „rețeta” Rusiei, publicată în „Tratat de dezinformare” a lui Vladimir Volkoff.

Documentele „scurse” de la Pentagon au 30% adevăr, poate, și 70% povești de spionaj din anii 1930-1940.

Multe sunt fotografii grosolan făcute ale unor documente cu marcaje ce indică  diferite niveluri de clasificare, unele ce au sigilii ale șefilor de stat major din Pentagon, deși, la o privire în detaliu se observă că „sursa deschisă” (date publice) stă la baza informațiilor din fișiere.

Citește și: România și Polonia devin „artileria grea” a NATO în Europa de Est. Vor opera 400 de tancuri Abrams

Acestea au circulat pe Discord, o platformă de mesagerie populară printre streamerii de jocuri video, cu cel puțin o lună înainte să fi fost raportate de ziarul New York Times la 5 aprilie, potrivit site-ului de investigații Bellingcat.

Întrebat dacă documentele care circulă pe internet marchează un eșec al serviciilor de informații, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a spus că „SUA aveau cunoștință de documente din 28 februarie și 1 martie”.

„Nu știu dacă există și alte documente ce au fost online înainte de asta. Acestea sunt lucruri pe care le vom afla pe măsură ce vom continua să investigăm", a spus el.

„Încercăm să stabilim întreaga sferă a activității”.

Existența documentelor a fost raportată pentru prima dată în mass-media la 5 aprilie, de New York Times, după ce mai multe canale Telegram rusești au distribuit cinci fișiere fotografiate referitoare la invazia din Ucraina, dintre care cel puțin unul era editat prea grosolan ca să fie un document oficial.

Aceste documente păreau să fie datate la începutul lunii martie, cam pe vremea când au fost postate pentru prima dată online pe Discord, o platformă de mesagerie populară printre jucători.

Bellingcat a descoperit că unele documente datate în ianuarie ar fi putut fi postate online chiar mai devreme, deși nu este clar exact când.

Trei membri ai comunității Discord, unde au fost postate imaginile, au susținut, pentru Bellingcat, că multe alte documente au fost partajate pe alte servere ale platformei în ultimele luni.

În mod bizar, canalele Discord în care au fost postate documentele din martie s-au concentrat pe jocul pe computer Minecraft și pe Fandom - site de divertisment unde postează fani ai filmelor și jocurilor, inclusiv Star Wars, Fallout, Marvel - pentru o celebritate filipineză de pe YouTube.

Apoi s-au răspândit pe alte site-uri, cum ar fi imagineboard-ul 4Chan, înainte de a apărea pe Telegram, Twitter și apoi pe marii editori media din întreaga lume în ultimele zile.

La 2 martie a apărut o „Actualizare a informațiilor Centrului de operațiuni CIA” marcată „Top Secret”, deși o mare parte din informațiile din aceste documente fuseseră anterior disponibile public prin rapoartele media.

La 4 martie, cu o lună înainte de postările Telegram și 4chan, 10 documente au fost postate pe un server Discord numit „Minecraft Earth Map” (un joc pe computer cu milioane de jucători din întreaga lume).

După o scurtă discuție cu o altă persoană pe server despre Hărți Minecraft și războiul din Ucraina, unul dintre utilizatorii Discord a răspuns „aici, au niște documente scurse” – atașând 10 documente despre Ucraina, dintre care unele purtau marcajul „Top Secret” .

Toate cele șapte documente din postările ulterioare pe 4chan și Telegram – inclusiv tabelul cu cifrele mai mici ale soldaților ruși morți în războiul din Ucraina – au fost prezente în această postare, împreună cu alte trei documente care nu au fost postate pe Telegram, Twitter sau 4chan la acea vreme.

Utilizatorul care a distribuit această hartă a susținut ulterior pe Twitter că le-a găsit postate de un alt utilizator pe un server Discord numit WowMao, condus de și pentru fanii unui YouTuber popular cu același nume.

La 1 și 2 martie, un utilizator WowMao a postat peste 30 de documente, dintre care multe sunt marcate „Top Secret”, pe server, deci anterior postării pe serverul Minecraft.

Același utilizator a postat și alte zeci de documente despre Ucraina pe acest server înainte de a fi eliminate la 7 aprilie. Deși Bellingcat a văzut aceste postări, nu a putut verifica în mod independent autenticitatea documentelor din ele.

La 5 aprilie, documentele au început să se propage prin canalele proruse Telegram, prima versiune găsită de Bellingcat fiind pe canalul Telegram „Donbass Devushka” la ora 21:29 (ora Ucrainei), postare ce conținea patru imagini. 

Cu doar câteva ore mai devreme, un utilizator de pe 4chan a postat primul dintre cele opt mesaje, cu imagini de documente aparent similare, dar diferite, prin modificarea datelor.

Niciuna dintre sursele pentru postările 4chan sau Telegram nu sunt originale.

Bellingcat a vorbit cu membrii unei comunități separate Discord care au susținut că alte imagini au fost postate mai devreme pe un alt server, dar care a fost șters, adesea numit „Thug Shaker Central”, dar avea și alte nume în momente diferite.

Fișierele imagine prezentate Bellingcat au detaliat un alt document în același stil și format cu cele postate pe serverul WowMao, care a fost datat la 13 ianuarie.

Lucca, un copil, sursa „scurgerilor” de informații?

Jurnaliştii AP au discutat cu utilizatorii platformei Discord care au asistat la publicarea documentelor secrete ale Pentagonului.

Printre aceștia se numără un adolescent și un copil, potrivit pravda.com.ua

Reporterii au vorbit cu un membru în vârstă de 18 ani al platformei de chat Discord de unde se crede că a avut loc scurgerea de date.

Potrivit acestuia, în timp ce discuta despre situația din Ucraina, unul dintre utilizatori a început să împărtășească documente presupus clasificate.

La început, le-a postat, adăugându-și gândurile, iar apoi, în urmă cu câteva luni, a început să posteze imagini de documente cu pagini numerotate, ca de ziar.

Chat-ul în care au fost publicate documentele a fost șters. Băiatul a refuzat să-și dea numele din motive de securitate.

Tânărul spune că a vorbit cu cel care a publicat documentele la telefon. I se spunea „Lucca”.

AP relatează că a fost făcută captură de ecran din postările lui Lucca vehiculate pe rețelele de socializare.

Un alt membru al comunității a spus că „Lucca” este „încă un copil”. 

„Lucca a postat constant documente pentru a-și bate joc de oameni”, a spus un alt membru.

Un „purtător de cuvânt” a refuzat să numească persoana care a încărcat prima dată documentele la Thug Shaker Central sau să confirme dacă acea persoană a lucrat pentru guvernul SUA. Cu toate acestea, s-a referit la un utilizator cu porecla „OG”, care, probabil, a vrut să impresioneze oamenii din grupul său.

Dacă această persoană este arestată, „purtătorul de cuvânt” a spus că deține sute de copii de pagini de documente și a amenințat că vor fi publicate.

„Mâna” Rusiei a meșterit documentele ca să spargă alianța Occident-Ucraina

Potrivit publicației rusești Izvestia, „documentația scursă este dubioasă ca formă și conținut”, majoritatea informațiilor furnizate fiind depășite. 

Până aici, coincide cu părea tuturor specialiștilor în informații. Însă diferă „beneficiarul” unei astfel de dezinformări.

Izvestia susține că The New York Times a publicat descoperirea „scurgerii de informații” cu o zi înainte de declarația secretarului de stat american Anthony Blinken, în care a prezis începerea contraofensivei ucrainene „în următoarele câteva săptămâni”.

„De asemena, publicarea a coincis cu informațiile apărute în presă că exercițiile NATO „Defender 2023”, programate pentru sfârșitul lunii aprilie, ar putea deveni o acoperire pentru o operațiune de aprovizionare a armatei ucrainene”, scrie Izvestia.

Exercițiul Defender23 este condus de armata SUA în Europa și Africa, la care participă militari din 26 de țări.

La manevrele ce sunt programate să înceapă la 22 aprilie și să dureze două luni, participă 9.000 de militari americani și 17.000 de militari din 26 de țări aliate și partenere.

Datele „scurse” nu oferă planuri specifice pentru contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei.

Mai mult, s-au făcut erori grave în structura calitativă și cantitativă a unităților ucrainene și în desfășurarea acestora.

Dar ceea ce indică „mâna” Rusiei în manipularea așa-ziselor documente sunt „greșelile” în privința pierderilor de soldați (mai mulți Ucraina decât Rusia) și tendința clară de a rupe alianța Occident-Ucraina, măcar în rândul popuației care crede în autenticitatea „scurgerilor” de informații. 

La 8 aprilie, o nouă „porție” de date a apărut pe Twitter și Telegram, ce viza supravegherea pe scară largă de către serviciile de informații americane a conducerii „țărilor aliate”.

Această informație nici nu este senzațională, mai ales după ce s-a dovedit că de câțiva ani Agenția de Securitate Națională a SUA a ascultat conversațiile unui număr de politicieni europeni de prim rang, printre care Angela Merkel și Frank-Walter Steinmeier. Dar ar putea fi exploatată de ruși.

„Oricât de fiabile sunt datele scurse, acestea sunt dăunătoare Kievului, deoarece subminează și mai mult încrederea în continuarea asistenței americane”, scrie Izvestia.

Mai puțin mediatizate sunt alte „scurgeri” de documente, cum ar fi trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune în Taiwan, crearea de noi tulpini de COVID în laboratoarele din SUA și nici mai mult, nici mai puțin, schimbarea regimului în Franța.

„Umplutura” consistentă din teoria conspirației ce poate fi numită Pentagongate pare a fi fost plămădită în laboratoarele Kremlinului. Sau, ce puțin, specialiștii ruși în dezinformare au manipulat în beneficiul Moscovei o acțiune de dezinformare a altor servicii.

Un fel de „dezinformarea dezinformării”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te