„Doctorul morții”, judecat pentru uciderea a 15 oameni. Metoda prin care își extermina pacienții

DE Daniel Toșa | Actualizat: 14.07.2025 - 10:21
„Doctorul morții”, judecat pentru uciderea a 15 oameni. Metoda prin care își extermina pacienții - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
„Doctorul morții”, judecat pentru uciderea a 15 oameni. Metoda prin care își extermina pacienții - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Un medic specialist în îngrijiri paliative este acuzat că a ucis 15 pacienți în Berlin, fără indicație medicală sau consimțământ. Alte 96 de decese suspecte sunt în prezent investigate, ceea ce l-ar putea transforma în cel mai mare criminal în serie din Germania postbelică.

SHARE

„Doctorul morții”, judecat pentru uciderea a 15 pacienți în Germania. Ar putea fi cel mai mare criminal în serie din ultimele decenii. Procesul lui Johannes M., un medic german în vârstă de 40 de ani, a început luni la Berlin.

Acesta este acuzat că a ucis 12 femei și 3 bărbați între 2021 și 2024, toți pacienți aflați în îngrijire paliativă la domiciliu, scrie France24.

„Doctorul morții”, judecat pentru uciderea a 15 oameni. Metoda prin care își extermina pacienții

Anchetatorii suspectează însă că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare – peste 96 de cazuri suspecte sunt investigate în paralel, inclusiv moartea soacrei sale, survenită în timpul unei vizite în Polonia la începutul anului.

Potrivit procurorilor, Johannes M. le administra pacienților o combinație letală de sedative și relaxante musculare, fără indicație medicală și fără acordul acestora.

„Această combinație provoacă paralizia mușchilor respiratori, urmată de oprirea respirației și moartea în câteva minute”, au explicat reprezentanții parchetului.

Citește și: Povestea criminalului în serie Dennis Nilsen. Trauma copilăriei care l-a transformat într-un monstru

Cum încerca ucigașul să-și șteargă urmele crimelor

Supranumit de presa germană „Doctorul morții”, medicul ar fi dat foc, în cel puțin cinci cazuri, apartamentelor victimelor pentru a șterge urmele faptelor. Cei mai mulți pacienți locuiau în cartierele populare din sudul și sud-estul Berlinului.

„De ce ucid oamenii?”, aceasta este întrebarea cu care Johannes M. își începea teza de doctorat în medicină, susținută în 2013, în care analiza omuciderile nerezolvate și crimele comise împotriva pacienților.

Citește și: Viața dublă a unui criminal în serie. Secretul întunecat păstrat într-o cutie, găsit după 60 de ani

Ironia sinistră a acestor studii a devenit evidentă după ce, în iulie 2024, șefa sa de la centrul de îngrijiri a alertat poliția, observând numărul neobișnuit de mare de decese bruște și incendii înregistrate în cazul pacienților lui Johannes M.

Medicul a fost arestat la începutul lunii august, imediat după revenirea din vacanță, fiind inițial acuzat de uciderea a patru persoane. Numărul acuzațiilor a crescut treptat: opt victime în noiembrie, zece în februarie și cincisprezece în aprilie.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: VIDEO Povestea copilăriei zdruncinate a „Monstrului din Anzi”, criminalul în serie cu 300 de victime

Unul dintre cele mai tulburătoare episoade s-ar fi petrecut pe 8 iulie 2024, când medicul este suspectat că a ucis doi pacienți în aceeași zi: dimineața, un bărbat de 75 de ani din Kreuzberg, iar câteva ore mai târziu, o femeie de 76 de ani din Neukölln, al cărei apartament a încercat să-l incendieze.

Potrivit anchetei, după eșecul tentativei de incendiere, Johannes M. ar fi sunat un apropiat al victimei și ar fi afirmat că se află în fața locuinței, dar că nimeni nu răspunde.

Până în prezent, suspectul nu și-a recunoscut faptele. Parchetul consideră că medicul „nu ar fi avut alt motiv decât omorul” și solicită o condamnare care să includă recunoașterea gravitații deosebite a faptelor, ceea ce ar putea duce la interdicția definitivă de a profesa și o pedeapsă suplimentară.

Procesul va include cel puțin 35 de înfățișări până în ianuarie 2026.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te