NY Times: Trupele SUA din România, avertisment dat Moscovei. O rachetă ajunge în 7 minute în Crimeea

DE Elena Andrei | Actualizat: 03.01.2023 - 22:15
Divizia 101 Aeropurtată a SUA, antrenament în România/Foto: Profimedia Images
Divizia 101 Aeropurtată a SUA, antrenament în România/Foto: Profimedia Images

Soldații Diviziei 101 Aeropurtate a armatei americane se antrenează în apropierea frontului din Ucraina, la doar șapte minute de zbor a unei rachete de depozitele de muniții și unitățile trupelor ruse din Crimeea.

SHARE

Desfășurarea într-o țară NATO, în apropierea conflictului din Ucraina, este considerată un model de descurajare pentru armata americană, care s-a retras recent din luptele directe de pe mai multe fronturi.

Mai la nord, în cadrul unor exerciții militare cu trupele române la doar câțiva kilometri de granița cu Ucraina, soldații americani, tot din Divizia 101, trag cu artileria, lansează atacuri cu elicopterul și sapă tranșee similare celor de pe frontul din regiunea de lângă Herson, orașul portuar ucrainean din care trupele ruse s-au retras în noiembrie.

Este pentru prima dată când Divizia 101 Aeropurtată a fost desfășurată în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, iar prin prezența lor în România, membră a NATO, soldații săi sunt acum mai aproape de războiul din Ucraina decât orice altă unitate a armatei americane.

Misiunea sa este o demonstrație de forță, precum și instruire, transporturi de arme și alte ajutoare militare pentru a descurajare.

„Acesta este un conflict regional, dar are implicații globale", a declarat șeful Statului Major al armatei americane, generalul James C. McConville, pentru New York Times.

Desfășurarea de trupe în România este un avertisment adresat Moscovei, parte a promisiunii președintelui Biden de a apăra "fiecare centimetru" din teritoriul NATO fără a-l tenta pe președintele rus Vladimir V. Putin să escaladeze situația.

Dar organizarea de exerciții comune este, de asemenea, o modalitate de a se asigura că aliații din Europa de Sud-Est sunt pregătiți să țină linia.

Divizia a primit ordin să desfășoare 4.000 de soldați și comandanți de rang înalt la doar câteva săptămâni după ce Rusia a invadat Ucraina.

Aceștia au sosit la baza aeriană, în apropierea orașului românesc de coastă Constanța, în timpul verii. Baza a servit anterior ca un avanpost pentru instruirea trupelor NATO, inclusiv a câtorva sute de soldați americani, și era cunoscută mai larg în armată ca o stație de trecere cu o mică cantină pentru forțele americane care se îndreptau spre și dinspre Afganistan.

Comandantul diviziei, generalul-maior J.P. McGee, a trimis, de asemenea, echipe mai mici de soldați pentru a se antrena cu aliații NATO din Bulgaria, Germania, Ungaria și Slovacia.

12.000 de soldați atașați la Prima Divizie de Infanterie a armatei, adăugată după invazie, sunt desfășurați în cea mai mare parte în vestul Poloniei și în țările baltice.

Împreună, ele reprezintă o consolidare a forțelor americane în Europa de când Rusia a invadat Ucraina, așa cum a promis dl Biden aliaților la o reuniune la nivel înalt a NATO la Madrid în iunie.

În cadrul exercițiilor militare cu forțele americane și britanice, trupele române au testat în ultimele luni sistemele de lansare a rachetelor HIMARS - aceleași arme care au ajutat Ucraina să împingă forțele ruse în retragere - împotriva unor ținte simulate în Marea Neagră.

România a cumpărat trei dintre sistemele de rachete cu ani în urmă, iar oficialii au declarat că acestea sunt încă în curs de livrare, potrivit New York Times.

Generalul-locotenent Iulian Berdilă, șeful forțelor terestre române, a declarat că numărul și nivelul de comandă superior al forțelor americane aflate în prezent în România sunt suficiente pentru "descurajare și apărare predictibilă împreună".

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te