Disney+ a adăugat avertismente cu privire la stereotipuri rasiale din unele filme clasice

DE Alex Darvari | 19.10.2020 - 21:58
Disney+ / medium.com

Disney+, care afişează de la sfârşitul lui 2019 în Statele Unite un mesaj care îi avertizează pe spectatori că va conţine "reprezentări culturale datate", a decis să reînnoiască textul, adăugând inclusiv referiri la "stereotipuri rasiale", a, potrivit The New York Times.

SHARE

Platforma Disney+ a revenit asupra mesajului difuzat de la sfârşitul anului 2019, pentru mai multe filme clasice, precum "Dumbo" sau "Peter Pan", arată news.ro. 

Abonaţii platformei vor vedea de acum mesajul următor afişat înainte de vizionarea unor conţinuturi: 

"Acest program conţine reprezentări datate şi/ sau un tratament negativ pentru persoane sau culturi. Aceste stereotipuri au fost nepotrivite în epocă şi sunt şi astăzi. În loc să eliminăm acest conţinut, am vrea să recunoaştem impactul lor nociv, să învăţăm din acest conţinut, să angajăm dialogul şi să construim un viitor mai incluziv, împreună. Disney se angajează să creeze poveşti pe teme inspiraţionale şi ambiţioase care reflectă formidabila diversitate a bogăţiei culturale şi umane în lume". 

"Dumbo", "Peter Pan" şi "The Aristocats"

Printre operele disponibile pe platforma Disney+, unele care datează din anii 1940 sau 1950, promovează stereotipuri rasiale. Mai multe filme clasice, precum "Dumbo" (1941), "Peter Pan" (1953), "The Aristocats" (1970), "Lady and the Trump" (1955) sau serialul TV  "Swiss Family Robinson" (1974) au fost precedate de acest avertisment din noiembrie 2019 în Statele Unite unde platforma a fost lansată în aprilie 2019. Mesajul evoca atunci simplu "reprezentări culturale datate". 

În iunie, platforma HBO Max a retras temporar difuzarea filmului "Pe aripile vântului", în plină mişcare de protest faţă de rasism şi violenţele Poliţiei care vizau persoanele de culoare în SUA. Filmul, lansat în 1939, este considerat de numeroşi profesori universitari drept un instrument al revizionismului sudic. Prezintă în special o versiune romantică a Sudului şi o viziune edulcorată a sclaviei. Pentru HBO Max, a menţine acest film în catalogul său "fără explicaţie şi denunţarea acestei reprezentări ar fi iresposabil", au spus reprezentanţii platformei. 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.