Disensiuni între SUA și NATO. Casa Albă se opune ca Alianța să preia Coaliția de înarmare a Ucrainei

DE Adina Mutăr | Actualizat: 05.04.2024 - 10:44
Casa Albă se opune ca Alinața să preia Coaliția de înarmare a Ucrainei - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Disensiuni între SUA și NATO. Casa Albă se opune ca Alianța să preia Coaliția de înarmare a Ucrainei. Casa Albă a respins o propunere de a muta sub conducerea NATO grupul condus de SUA care coordonează livrarea de arme pentru Ucraina.

SHARE

Disensiuni între SUA și NATO. Casa Albă se opune ca Alianța să preia Coaliția de înarmare a Ucrainei. 

John Kirby, consilierul în comunicații pentru securitate națională la Casa Albă, și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că SUA ar renunța la conducerea Grupului Ramstein, format din peste 50 de națiuni care coordonează livrările de arme pentru Ucraina.

Disensiuni între SUA și NATO. Casa Albă se opune ca Alianța să preia Coaliția de înarmare a Ucrainei

„Este mai mare decât NATO, sunt 50 de națiuni din întreaga lume, inclusiv în Indo-Pacific – și ceea ce le-a reunit a fost conducerea americană”, a declarat Kirby, potrivit The Hill.

„Ceea ce îi ține împreună este conducerea americană”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a propus Alianței să ia în considerare conducerea Grupului Ramstein, un efort în fața disensiunilor politice din SUA față de ajutorul pentru Ucraina.

Europa se teme, de asemenea, că Donald Trump își va retrage sprijinul pentru Kiev și NATO dacă reușește să-și asigure un al doilea mandat de președinte.

„Ucrainenii au nevoie de mai mult sprijin, dar au nevoie și de un sprijin mai previzibil și pe termen lung”, a declarat Stoltenberg la o conferință de presă.

Citește și: Țările NATO care nu alocă 2% avertizate că joacă „ruleta rusească”. România, sub media Alianței

Miniștrii de externe ai țărilor NATO discută propunerile la Bruxelles săptămâna aceasta, cu scopul de a ajunge la un consens la timp pentru un summit de la Washington din iulie, care marchează cea de-a 75-a aniversare a NATO.

Kirby a descris discuțiile drept „preliminare”, dar a subliniat beneficiul de a avea SUA la conducerea Grupului Ramstein.

„Ramstein este într-adevăr rezultatul puterii de convocare americane și un exemplu al modului în care președintele Biden a revitalizat cu adevărat conducerea noastră pe scena mondială pentru a reuni țările pentru a face acest lucru”, a subliniat Kirby.

„Președintele consideră că America și conducerea SUA rămân vitale, rămân importante. Și este încrezător că vom putea continua să demonstrăm acest leadership.”

Citește și: Ucraina cere sisteme PATRIOT din țările NATO „care le au, dar nu le folosesc”. Trimite și România?

Gruparea Ramstein este o inițiativă care a fost începută de secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, în aprilie 2022, la câteva luni după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în Ucraina.

Grupul s-a întâlnit aproape în fiecare lună, fie în persoană, fie virtual. Întâlnirea este esențială pentru a coordona nevoile militare ale Ucrainei și a stabili ce țări pot livra echipamentele. 

De asemenea, la aceste întruniri sunt și  discuții despre tacticile și operațiunile câmpului de luptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te