Țările NATO care nu alocă 2% avertizate că joacă „ruleta rusească”. România, sub media Alianței, la cea de-a 75-a aniversare a NATO.
Secretarul britanic al Apărării și-a repetat avertismentul că aliații trebuie să accepte că Occidentul este acum într-o lume antebelică în măsura în care doar 11 dintre cei 32 de membri ai NATO au atins anul trecut obiectivul de 2% al Aliantei militare.
Țările NATO care nu alocă 2% avertizate că joacă „ruleta rusească”
Franța și Germania s-au numărat printre țările care au cheltuit mai puțin pentru apărare, deși Parisul și Berlinul au anunțat recent că vor îndeplini obiectivul în acest an. Ceilalți membri nu s-au angajat încă, potrivit express.co.uk.
„Trebuie să privim dincolo de această țintă pentru a ne consolida apărarea. Cu toate acestea, unele națiuni încă nu reușesc să îndeplinească nici măcar două procente. Asta nu poate continua. Nu ne putem permite să jucăm ruleta rusă cu viitorul nostru”, a declarat Shapps.
Mesajul lui la cea de-a 75-a aniversare a NATO: „A aduce un omagiu trecutului NATO nu este suficient. Astăzi trebuie să ne gândim din nou urgent la viitorul alianței. Am trecut de la o lume postbelică la una antebelică”.
Cele 11 țări care au atins obiectivul de două procente anul trecut au fost Marea Britanie, SUA, Danemarca, Slovacia, Ungaria, Letonia, Finlanda, Lituania, Estonia, Grecia și Polonia.
Statele Unite sunt pe locul doi, cu 3,2% din PIB cheltuiți pe apărare, cu mult mai mult decât Marea Britanie ca proporție economică.
Polonia, care împarte granița cu Ucraina, a cheltuit cel mai mult - 3,9 la sută.
România, sub media Alianței
Ministrul britanic de Externe, Lord David Cameron, a declarat la rândul său că Occidentul trebuie să „câștige din nou argumentul pentru NATO”, deoarece Europa se confruntă cu aceeași situație ca în 1938.
Citește și: România îl propune pe Klaus Iohannis secretar general NATO
Lord Cameron a comparat situația actuală cu Rusia cu cea cu care s-au confruntat Marea Britanie și Franța la conferința de la Munchen din 1938 ,cu Germania nazistă a lui Adolf Hitler.
„Situația cu care ne confruntăm acum este la fel ca atunci. Avem un tiran în Europa care încearcă să redeseneze granițele cu forța și există două opțiuni. Puteți privi liniștiți această abordare sau puteți face față acestei abordări".
Citește și: VIDEO Armata României și SUA, pregătiri de război în Moldova. Rusia acuză transfer de arme
Donald Trump, candidatul republican la președinție, a stârnit indignare în februarie când a declarat că va încuraja Rusia să atace membrii NATO care nu îndeplinesc obiectivul de cheltuieli.
România a alocat 2,5% din PIB pentru Apărare, însă doar pe hârtie. În realitate – conform unui raport oficial al NATO – anul trecut guvernanții au cheltuit doar 1,6% din PIB pentru Apărare, sub media Alianței, de 1,73%.
Statistica NATO se bazează pe datele colectate până în februarie 2024.