„Din informațiile pe care le am inclusiv de la Chișinău, deocamdată, agitația din Transnistria are ca scop mobiilizarea Armatei ucrainene în vest, într-o încercare de a o face indisponibilă în est, acolo unde Rusia urmărește controlul total al Donbass-ului”, a precizat Cristian Diaconescu.
Potrivit lui, Moscova, prin intermediul ministrului de Externe, Serghei Lavrov, este preocupată pentru moment să răspundă vizitei pe care secretarul american de Stat, Anthony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, la Chișinău.
„Va trebui să vedem cum abordează Odesa. Dacă Armata rusă se va concentra pe cucerirea ei atunci vom avea o stare de beligeranță în Transnistria care ar putea pune probleme. Dar, repet, o extindere a Federației Ruse, prin acțiuni militare, până la gurile Dunării, este puțin probabilă în acest moment”.
Cristian Diaconescu a insistat că, „în condițiile unei astfel de ofensive directe, care presupune ajungerea Rusiei până la granița NATO, autoritățile de la București trebuie să aibă o strategie de răspuns adecvată”.
Citește și:
DOCUMENT Exploziile din Transnistria sunt provocări planificate ale serviciilor secrete ruse
Două noi explozii în Transnistria. Două turnuri de comunicații au fost aruncate în aer
O serie de explozii au avut loc în regiunea transnistreană, explozii despre care Direcția de Informații Militare a Ucrainei a susținut că „sunt o provocare planificată de către serviciile speciale ruse”.
Scopul exploziilor ar fi să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități, „fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean.”