DOCUMENT Exploziile din Transnistria sunt provocări planificate ale serviciilor secrete ruse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 26.04.2022 - 12:39
Sediul Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus din Transnistria/FOTO: gur.gov.ua

Exploziile din regiunea transnistreană sunt o provocare planificată de către serviciile speciale ruse, susține Direcția de Informații Militare a Ucrainei.

SHARE

O serie de explozii au avut loc în capitala nerecunoscutei Republici Moldova Transnistrene (TMR) pe 25 aprilie, în jurul orei 17.45. Ele au vizat sediul Ministerului Securității Statului local și al filialei Serviciului Federal de Securitate (FSB) rus din Transnistria.

În urma incidentului, în care armele folosite au fost RPG-22 și RPG-27, clădirea a fost avariată, iar geamurile au fost sparte. 

Citește și: VIDEO Atac cu lansatoare de grenadă asupra așa-zisului Minister transnistrean al Securității

Evenimentul nu a luat prin surprindere conducerea Transnistriei. Pe 22 aprilie, Vadim Shmalenko, secretarul Comisiei de Stat pentru Situații de Urgență a Regiunii Transnistrene, a trimis o scrisoare șefului districtului Kamensky, Volodimir Bychkov. Epistola se referea la pregătirea urgentă (până la ora 16.00 în aceeași zi) a tuturor informațiilor privind disponibilitatea și crearea urgentă a unui adăpost de de apărare civilă în oraș. Erau solicitate denumirea obiectivului, adresa și tipul structurii de protecție (vezi document).

„Adică, cu trei zile înainte de incident, liderii „PMR” se pregăteau deja pentru acesta și s-au ocupat de instalarea unui buncăr sigur și confortabil. Este evident că acest caz este una dintre numeroasele măsuri provocatoare organizate de FSB pentru a insufla panică și sentimentul anti-ucrainean”, scrie în documentul Direcției de Informații Militare a Ucrainei.

Citește și: Chișinăul este „profund îngrijorat” de planurile Rusiei de creare a unui culoar către Transnistria

Potrivit acestuia, scopul exploziilor este să justifice războiul pe teritoriul Ucrainei sau să implice regiunea transnistreană în ostilități, „fie ca teritoriu cu o anumită rezervă de mobilizare, fie ca teritoriu din care trupele ruse pot efectua atacuri asupra teritoriului ucrainean.”

Pe 22 aprilie, adjunctul comandantului Districtului Militar Central al Federației Ruse, generalul-maior Rustam Minnekaiev, a anunțat planurile miliatre ruse, care includeau crearea unei legături prin sudul Ucrainei cu regiunea transnistreană. El a precizat că armata rusă are sarcina „de a stabili controlul deplin asupra Donbassului și a sudului Ucrainei”. După aceea, ocupanții trebuie să străbată coridorul către „regiunea transnistreană” nerecunoscută, unde ar avea loc „oprimarea populației de limbă rusă”.

„Potrivit informațiilor disponibile, FSB va continua o serie de atacuri teroriste provocatoare pe teritoriul regiunii transnistrene”, a mai punctat Direcția de Informații militare a Ucrainei.

 

Autoritățile din Moldova au avertizat și ele în legătură cu efortul Rusiei de a crea „pretexte” pentru conflict după exploziile din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria.

Atacul asupra unei clădiri folosite de serviciile de securitate din regiunea separatistă ocupată de ruși Transnistria, subliniază acestea, „face parte dintr-un efort de creștere a tensiunilor în regiune”.

Într-un comunicat, Biroul Politici de Reintegrare al Republicii Moldova și-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la incident:

„Biroul politici de reintegrare își exprimă îngrijorarea în legătură cu incidentul care s-a produs astăzi în orașul Tiraspol. Potrivit informației disponibile, persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelorpreliminare nu există victime sau persoane rănite.

Obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autoritățile constituționale. În acest context, Biroul politici de reintegrare cheamă la păstrarea calmului și împreună cu instituțiile naționale competente monitorizează evoluțiile cazului menționat.”

Autoproclamata capitală a Transnistriei a câștigat de facto autonomia față de Moldova, după ce forțele ruse au intervenit în 1992, aparent pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă, a avut loc o „serie de explozii”. Aproximativ 300.000 de oameni trăiesc în enclavă, care se învecinează cu Ucraina.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te