Adesea numită "materie întunecată", aceasta ar putea modifica modul în care este detectat și tratat cancerul, sugerează cercetările efectuate de Institutul de Cercetare a Cancerului.
Și ar putea duce la noi forme de teste pentru depistarea bolii, care ar ajuta la adaptarea tratamentelor. Dar acest lucru este departe de a se realiza, cercetarea fiind încă într-un stadiu incipient.
Când majoritatea oamenilor se gândesc la genetică, se gândesc la modificări structurale ale codului ADN care se transmit din generație în generație.
Prin urmare, s-a pus foarte mult accent pe modul în care aceste mutații genetice determină creșterea cancerelor. Dar, în ultimii ani, oamenii de știință au descoperit un alt fenomen care nu este atât de simplu, numit epigenetică.
Citește și: Arena Națională: 4,5 milioane€ cheltuieli/an. Romprest, acuzată de un miliard prejudiciu, face curat
Epigenetica este studiul modului în care comportamentul și mediul înconjurător al unui individ pot provoca schimbări care afectează modul în care funcționează genele sale.
Epigenetica nu modifică codul ADN, dar poate controla accesul la gene și este considerată din ce în ce mai mult ca jucând un rol important în dezvoltarea cancerului.
Profesorul Trevor Graham, director al Centrului pentru Evoluție și Cancer de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra, a declarat: "Am dezvăluit un nivel suplimentar de control al modului în care se comportă cancerele - ceva ce noi asemănăm cu "materia întunecată" a cancerului."
Citește și: Baza militară MApN unde vor ajunge rachete Patriot modernizată de un oligarh rus pentru 80.0000.000€
Testele genetice pentru mutații canceroase, cum ar fi BRCA, care crește riscul de cancer de sân, de exemplu, oferă doar o parte din imaginea despre cancerul unei persoane.
"Prin testarea atât a modificărilor genetice, cât și a celor epigenetice, am putea, potențial, să prezicem cu mult mai multă acuratețe ce tratamente vor funcționa cel mai bine pentru cancerul unei anumite persoane", a spus profesorul Graham, potrivit BBC.