Deficitul bugetar al Rusiei a crescut. Economiștii spun că Moscova nu renunţă la război prea curând

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.03.2023 - 20:33
Deficitul bugetar al Rusiei a crescut. Economiștii spun că Moscova nu renunţă la război prea curând - Foto: Profimedia Images
Deficitul bugetar al Rusiei a crescut. Economiștii spun că Moscova nu renunţă la război prea curând - Foto: Profimedia Images

Lunile care urmează vor fi esențiale, pentru a afla cum rezistă economia Federaţiei Ruse, în fața unei noi serii de sancțiuni aplicate de Occident, dar și pentru cât timp poate continua aceasta să investească bani, în atacul său militar asupra Ucrainei.

SHARE

Deficitul bugetar al Rusiei a atins un record de 1,8 trilioane de ruble rusești (adică de 24,4 miliarde de dolari) în ianuarie, cheltuielile crescând cu 58%, față de anul precedent, în timp ce veniturile au scăzut cu peste o treime.

Deficitul bugetar al Rusiei a crescut

Producția industrială și vânzările cu amănuntul, în decembrie, au scăzut la cele mai grave contracții anuale, de la debutul pandemiei de Covid-19, la începutul anului 2020, vânzările cu amănuntul scăzând cu 10,5%, de la an la an, în timp ce producția industrială s-a redus cu 4,3%, comparativ cu o contracție de 1,8%, în luna noiembrie.

Citeşte şi: Șeful FMI spune că războiul din Ucraina va avea consecințe "devastatoare" pentru economia Rusiei

Rusia încă nu a raportat cifrele sale de creștere a PIB-ului, pentru decembrie, care se așteaptă să fie încorporate în datele pentru întregul an 2022, programate a fi date publicităţii vineri.

Potrivit Băncii Mondiale, Fondului Monetar Internațional și OCDE, PIB-ul Rusiei a scăzut cu cel puțin 2,2%, în cel mai bun scenariu, în 2022, și cu până la 3,9%, în cel mai rău scenariu, și este de așteptat să se contracte din nou în acest an.

Citeşte şi: China ia prizonieră economia Rusiei. Companiile Beijingului umplu locul lăsat liber de Occident

Cu toate acestea, atât ministerul rus de Finanțe, cât și Banca Centrală susțin că toate acestea se încadrează în modelele lor.

Câteva circumstanțe unice și aspecte tehnice contabile explică oarecum amploarea cifrei deficitului din ianuarie, potrivit lui Chris Weafer, CEO al Macro Advisory din Moscova, conform CNBC.

Scăderea mare a veniturilor fiscale a fost explicată în mare parte de schimbările în regimul fiscal, care au intervenit la începutul lunii ianuarie, a susținut Ministerul de Finanțe.

Companiile plăteau anterior impozite de două ori pe lună, dar acum fac o plată consolidată în data de 28 a fiecărei luni.

Artificii fiscale

Ministerul de Finanțe a sugerat că majoritatea plăților de impozite din ianuarie nu au fost încă contabilizate până la 31 ianuarie și, în schimb, vor fi incluse în cifrele din februarie și martie.

Weafer a evidențiat de asemenea o modificare a impozitării petrolului din Rusia, care a intrat în vigoare în ianuarie și se așteaptă să se concretizeze în următoarele luni, în timp ce natura alocării cheltuielilor publice rusești înseamnă că aceasta este puternic concentrată spre sfârșitul anului, mărind deficitul fiscal.

Christopher Granville, director general al cercetării politice globale la TS Lombard, a remarcat doi factori suplimentari care denaturează cele mai recente cifre ale deficitului.

Redirecţionare de comerţ maritim

În primul rând, aceasta a fost prima ocazie, de când embargoul statelor care sancționează importurile de țiței rusești a intrat în vigoare pe 5 decembrie.

„Înainte de această dată, Europa s-a încărcat cu țiței Ural, apoi a scăzut direct la zero, așa că comerțul maritim rusesc de export a trebuit să fie redirecționat peste noapte”, a declarat Granville.

„Evident că s-au făcut o mulțime de pregătiri pentru acea redirecționare (Rusia cumpărând petroliere, obținând mai mult acces la flota „din umbră” sau „întunecată” etc.), dar tranziția trebuia să fie abruptă.

Scădere mare de venituri

Prețul real al petrolului Ural a scăzut, ca urmare a acestui fapt, în medie la doar 46,8 dolari/baril, de la mijlocul lunii decembrie, până la mijlocul lunii ianuarie, potrivit ministerului rus de Finanțe. 

Aceasta a fost baza de impozitare pentru cea mai mare parte a veniturilor bugetare federale aferente petrolului și gazelor, din ianuarie, care au suferit de asemenea din cauza scăderii veniturilor excepționale, în T4, de la o creștere a taxei pe redevențele pe gaze naturale.

Ministerul de Finanțe a semnalat de asemenea plăți anticipate masive, pentru achizițiile de stat, în ianuarie, care au totalizat de cinci ori mai multe decât în ianuarie 2022.

„Deși nu spun ce este acesta, răspunsul este evident: plata anticipată către complexul militar-industrial, pentru producția de arme pentru război”, a spus Granville.

Cât pot dura totuşi rezervele?

Pentru luna ianuarie, în ansamblu, prețul mediu la petrolul de tip Ural a scăzut până la 50 de dolari/baril. Atât Granville, cât și Weafer au spus că ar fi important să se evalueze impactul asupra prețului Uralului și asupra exporturilor rusești, ca impact total al ultimei runde de sancțiuni.

Țările care sancționează Rusia au extins interdicțiile, pentru a le interzice navelor să transporte produse petroliere de origine rusă, începând cu 5 februarie, iar Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă ca exporturile rusești să scadă, pe măsură ce se străduiește să găsească parteneri comerciali alternativi.

Prețul de export al țițeiului rusesc este văzut ca un factor determinant central pentru cât de repede va fi consumat Fondul Național de Avere al Rusiei, în special rezervele-cheie de 310 miliarde de yuani chinezi (45,5 miliarde de dolari), începând cu 1 ianuarie.

Rusia devine tot mai dependentă de China

Rusia și-a intensificat vânzările de yuani chinezești, pe măsură ce veniturile din energie au scăzut și intenționează să vândă încă 160,2 miliarde de ruble în valută străină, între 7 februarie și 6 martie, de aproape trei ori mai mare decât vânzările de valută, față de luna precedentă.

Cu toate acestea, Rusia are încă o mulțime de bani în rezervă. Granville susţine că Kremlinul va înceta să-și consumee rezervele de yuani cu mult înainte ca acestea să fie complet epuizate, recurgând în schimb la alte mijloace.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te