Decesele cauzate de căldura excesivă se vor tripla, până la sfârşitul secolului. Țările din sud sunt cele mai expuse riscului ca creșterea probabilă să depășească scăderea numărului de decese cauzate de frig dacă încălzirea globală atinge 3C (3 grade Celsius) sau 4C (4 grade Celsius).
Un scenariu de încălzire cu 3 grade Celsius de exemplu ar declanșa o cascadă de consecințe catastrofale, inclusiv deplasarea a peste un miliard de oameni.
Decesele cauzate de căldura excesivă se vor tripla, până la sfârşitul secolului
Prăbușirea calotelor glaciare ar duce la creșterea necontrolată a nivelului mării, pierderea pe scară largă a biodiversității, evenimente meteorologice extreme frecvente și devastatoare și punerea în pericol a vieţii, conform HealthPolicy Watch.
Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, cifrele crescând disproporționat în țările din sudul Europei, cum ar fi Italia, Grecia și Spania, a arătat un studiu. Frigul ucide mai mulți oameni decât căldura în Europa, iar unii au afirmat că schimbările climatice vor aduce beneficii societății, prin reducerea numărului acestor decese.
Studiul, publicat în The Lancet Public Health, a constatat că numărul deceselor ar răspunde lent la încălzirea vremii și poate chiar să crească din cauza îmbătrânirii și a persoanelor mai vulnerabile la temperaturi periculoase.
Citeşte şi: VREMEA Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. Nu scăpăm de caniculă
În cazul în care încălzirea globală atinge un 3C sau 4C, au concluzionat cercetătorii, creșterea deceselor provocate de căldură va depăși cu mult scăderea deceselor la frig. Cercetătorii au spus că rezultatele sugerează că schimbările climatice ar putea duce la provocări fără precedent pentru sistemele de sănătate publică, în special în timpul valurilor de căldură.
„Se așteaptă să apară mult mai multe decese legate de căldură, pe măsură ce clima se încălzește și populațiile îmbătrânesc, în timp ce decesele cauzate de frig scad ușor”, a declarat David García-León, de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, un coautor al studiului din The Lancet, conform The Guardian.
Decesele cauzate de vremea caldă ar putea ucide 129.000 de oameni pe an, dacă temperaturile cresc cu 3°C peste nivelurile preindustriale. Astăzi, decesele cauzate de căldură în Europa se ridică la 44.000.
Citeşte şi: Doi soți au fost găsiți morți în apartamentul în care locuiau. Căldura le-a fost fatală
Numărul anual de morți din cauza frigului și a căldurii, în Europa, ar putea crește de la 407.000 de oameni, în prezent, la 450.000, în anul 2100, chiar dacă liderii mondiali își îndeplinesc obiectivul de încălzire globală ci doar 1,5 °C, arată studiul.
Cercetarea vine pe fondul unei serii de valuri de căldură care au făcut ravagii pe tot continentul european. Rezultatele sale contestă argumentele unor negaţionişti climatici, conform cărora încălzirea globală este bună pentru societate, deoarece mai puțini oameni vor muri din cauza frigului.
Chiar și în Europa, cel mai rece continent locuit, viețile pierdute din cauza căldurii mai mari le vor compensa pe cele salvate de frigul mai mic, a arătat studiul. Țările din Asia, Africa, Oceania și America se coc la temperaturi și mai mortale.
Citeşte şi: România, pârjolită. În ce județ, căldura extremă a distrus 80% din culturile de porumb
„Această cercetare este un memento puternic al numărului de vieți pe care le punem în pericol dacă nu reușim să acționăm suficient de repede împotriva schimbărilor climatice”, a declarat Madeleine Thomson, șeful departamentului de impact și adaptare la climă de la organizația de cercetare în domeniul sănătății Wellcome, care nu este implicată în studiu.
Triplarea prognozată a deceselor directe din cauza căldurii în Europa nu a fost „nici măcar imaginea completă”, a adăugat ea, subliniind cercetările care leagă căldura extremă de avorturile spontane și de sănătatea mintală mai proastă.
„Și apoi, sunt efectele indirecte. Am văzut deja cum evenimentele de căldură extremă pot cauza pierderea recoltelor, devastarea incendiilor de vegetație, deteriorarea infrastructurii critice și afectarea economiei – toate acestea vor avea efecte secundare asupra vieților noastre”, a spus Thomson.
Estimare morbidă
Cercetătorii au modelat datele din 854 de orașe, pentru a estima decesele cauzate de temperaturile calde și reci de pe tot continentul. Ei au descoperit că arşiţa extremă ar ucide mai mulți oameni în toate părțile Europei, dar că povara cea mai grea va cădea asupra țărilor din sudul Europei, precum Spania, Italia și Grecia, precum și sudul Franței.
Ei au estimat că numărul deceselor din cauza temperaturilor incomode va crește cu 13,5%, dacă planeta se încălzește la 3°C – un nivel de deteriorare a climei puțin mai mare decât se așteaptă să provoace politicile – ducând la 55.000 de decese suplimentare. Majoritatea celor care mor vor avea peste 85 de ani.
Gary Konstantinoudis, un epidemiolog de la Centrul MRC pentru Mediu și Sănătate , care nu a fost implicat în cercetare, a afirmat că studiul e de înaltă calitate și oferă informații valoroase, dar a avertizat că prezicerea deceselor legate de temperatură este complexă și va conține întotdeauna o incertitudine.