Modul în care aviația militară s-a dezvoltat practic de la zero în timpul Primului Război Mondial este izbitor de asemănător cu felul în care evoluează aviația fără pilot 110 ani mai târziu, în timpul războiului din Ucraina.
Un exemplu în acest sens sunt dronele de luptă implementate în prezent, care nu numai că pot schimba metodele de utilizare a vehiculelor aeriene fără pilot, ci și pot revoluționa principiile creării sistemelor de apărare aeriană.
Citește și: Norvegia rambursează României 127.680.000 $ pentru sistemul Patriot donat Ucrainei
Când a început Primul Război Mondial, nimeni nu și-a dat seama ce revoluție va avea loc în aviație în următorii patru ani. Avioanele erau încă foarte primitive, așa că nu este de mirare că inițial au fost folosite în principal pentru recunoaștere, iar uneori și pentru aruncarea de bombe simple.
De la Roland Garros, la dronele de luptă. Bătăliile cu aeronave fără pilot, din ce în ce mai aproape
Cu toate acestea, de la lună la lună, aceste biplane, în mare parte neînarmate, au început să se transforme în sisteme de luptă specializate capabile să: bombardeze cu precizie mult în spatele liniilor inamice, să execute sarcini de atac, precum și să atace aeronavele inamice.
Puțini știu însă că prima doborâre din istorie a unei aeronave s-a realizat cu simplă o pușcă îndreptată înainte dintr-un avion a avut loc la numai nouă luni de la începutul războiului, la 1 aprilie 1915, și a fost comisă de un pilot francez, Roland Garros , acum asociat în principal cu tenisul.
Roland Garros FOTO Bibliothèque nationale de France
Misiuni de recunoaștere
În cazul războiului din Ucraina, a fost puțin diferit, deoarece vehiculele aeriene fără pilot (UAV) au fost introduse în armată cu mult înainte de 24 februarie 2022. Cu toate acestea, datorită rafinamentului lor tehnologic, erau scumpe și, prin urmare, erau folosite rar și pentru sarcini foarte specifice. Cea mai importantă dintre ele a fost recunoașterea, iar mai târziu: atacurile cu rachete și bombe ghidate, precum și coordonarea directă a focului de tun și artilerie cu rachete.
Citește și: Olanda nu mai donează Ucrainei un sistem antiaerian Patriot. De ce s-a răzgândit?
Având capacitatea de a observa din aer chiar și pentru câteva ore, părțile în război au obținut ceva care în timpul Primului Război Mondial includea baloane de recunoaștere, care au devenit imediat ținta principală pentru luptători. Mai târziu, aeronavele și bombardierele au fost introduse la fel de repede, oferindu-le capacitatea de a ataca inamicul mult mai departe decât raza de artilerie. Acest lucru a accelerat și dezvoltarea avioanelor de vânătoare, care aveau sarcina atât de a combate, cât și de a acoperi bombardierele. Și acest lucru a dus rapid la un nou tip lupte aviatice “dogfight”.
Evoluția de pe frontul ucrainean
A fost similar în Ucraina, unde flota de UAV-uri de recunoaștere i s-a alăturat rapid o flotă de drone de atac - mini-bombardiere, care, în timp ce pluteau sau într-un atac aerian, aruncau grenade, mini-bombe sau explozibili ieftini și periculoși asupra inamicului și revenit la bază. Și, desigur, dronele FPV kamikaze au început să fie folosite cu miile, ceea ce a revoluționat de fapt războiul terestru. Important este că nu a trecut mult timp până a fost posibil să se găsească mijloacele pentru a contracara această nouă amenințare.
Și apoi au apărut dronele de luptă, iar până la lupte de tip “dogfight” mai este numai un pas mic, dar experții militari din mai multe țări lucrează deja la punerea la punct a unor misiuni de acest fel.