Camuflajul, fie că este vorba de personal sau de echipamente, este o parte fundamentală a luptei, chiar dacă progresele tehnologice, cum ar fi dronele, imaginile prin satelit și lunetele cu infraroșu, au făcut mai greu de ascuns pe câmpurile de luptă moderne. Acesta funcționează prin distorsionarea formelor și reducerea semnăturilor termice, păcălind, de fapt, ochiul pentru a crea îndoială și confuzie, relateză Washington Post.
Cu toate acestea, pentru unii observatori care au urmărit îndeaproape conflictul din Ucraina, forțele rusești, în ciuda superiorității lor militare, au dat dovadă de un grad uluitor de amatorism. Aceștia indică videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare și care arată o serie de artificii.
Citește și: Carta Universității Politehnica impune ca rectorul Costoiu să plece după condamnarea la pușcărie
Seeing more evidence that Russian forces are camouflaging their vehicles against Ukrainian UAVs or aircraft. https://t.co/ciM7VDGiBV
— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022
Într-una dintre ele, care ar fi fost capturată în mijlocul luptei de către un soldat rus care căuta să se acopere în mijlocul unui grup de transporturi blindate care stăteau la ralanti, un mozaic de ceea ce par a fi puieți de pin este vizibil de-a lungul unuia dintre flancurile vehiculului. Este o priveliște care "miroase a disperare", a declarat Mike Jason, un ofițer blindat în retragere din armata americană care a servit în Irak și Afganistan.
Citește și: „Statele neprietenoase” resping șantajul Rusiei „ruble contra gaz”. Putin poate să și le țină
Procedura tactică a armatei americane, a precizat Jason, este de a înveli vehicule întregi cu plase de camuflaj ușoare atunci când acestea nu se deplasează, chiar dacă este vorba de perioade scurte de timp. Unitățile ucrainene au fost văzute folosind combinații de plase și frunziș pentru a ajuta la ruperea formei carcaselor vehiculelor blindate. Puieții de pin, a apreciat Jason, sunt "mai buni decât nimic", dar par să indice că unitatea implicată nu are o competență de bază pentru utilizarea camuflajului sau pur și simplu nu avea echipamentul potrivit pentru început.
Alte imagini care au apărut din Ucraina arată transporturi blindate cu ceea ce seamănă cu fânul din hambar împrăștiat pe vârfurile lor. Într-un alt videoclip distribuit pe rețelele de socializare, trupele rusești pot fi văzute acoperind un vehicul cu covoare sau cu un alt tip de pânză grea.
Aceasta ar putea fi o încercare, a presupus Jason, de a reduce sau distorsiona semnăturile termice, pe care armele antiblindate - precum rachetele Javelin fabricate în SUA și furnizate Ucrainei - le folosesc pentru a se fixa asupra țintelor lor. O semnătură modificată ar putea face mai dificilă pentru un artilerist să distingă între un vehicul blindat rusesc și o mașină civilă, deși un cercetaș antrenat ar oscila între o lunetă termică și un binoclu pentru a detecta alte dovezi ale activității inamicului, a remarcat el.