„Statele neprietenoase” resping șantajul Rusiei „ruble contra gaz”. Putin poate să și le țină

DE Adina Mutăr | 31.03.2022 - 21:23
„Statele neprietenoase” resping șantajul Rusiei „ruble contra gaz”/foto: tass

În momentul în care statele socotite acum „neprietenoase” de către Putin au impus sancțiuni Rusiei pentru invadarea Ucrainei, toată lumea se aștepta ca Kremlinul să înceapă șantajul legat de livrarea gazelor.

SHARE

Uniunea Europeană importă din Rusia 30% din consumul de petrol și 40% din consumul de gaz, costând blocul 340 de milioane de lire sterline (400 de milioane de euro) pe zi.

Cu toate acestea, nu se lasă șantajată de Kremlin.

Nici Moscova nu-și poate duce la capăt amenințările de a întrerupe livrările către Europa, deoarece Kremlinul nu are conducte alternative pentru a redirecționa petrolul și gazul către alte piețe. Și nu are nici suficiente facilități de depozitare pentru a păstra rezervele de petrol și gaze până când nu vor fi găsiți cumpărători alternativi.

Președintele rus a declarat că decretul ce prevede plata gazului în ruble este menit să întărească suveranitatea Rusiei și a insistat că Moscova își va respecta obligațiile pe toate contractele, doar dacă „statele neprietenoase” sunt de acord să plătească în ruble.

Lista „țărilor neprietenoase” include Statele Unite, statele membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie, Japonia, Canada, Norvegia, Singapore, Coreea de Sud, Elveția și Ucraina.

Decretul prevede și ca persoanele fizice și companiile din acele țări trebuie să fie aprobate de o comisie guvernamentală.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a respins cererile lui Putin de plată în ruble ca fiind o încălcare inacceptabilă a contractului, adăugând că manevra este echivalentă cu un șantaj.

Habeck a spus că el și ministrul francez de Finanțe și Economie, Bruno Le Maire, au discutat despre posibile noi măsuri punitive asupra Rusiei, refuzând să intre în detalii.

Separat, cancelarul Olaf Scholz a spus că firmele germane vor continua să plătească pentru gazul rusesc folosind euro, așa cum se prevede în contracte.

„Prin toate mijloacele, rămânem la faptul că firmele vor, pot și vor plăti în euro”, a declarat el într-o conferință de presă comună cu omologul său austriac, Karl Nehammer.

Citește și

Putin va opri de mâine livrarea de gaze pentru cine refuză plata în ruble și a pregătit „o schemă”

Joe Biden a participat o reuniune alături de șeful CIA care a fost depistat pozitiv cu COVID

Scholz a menționat, de asemenea, posibilitatea unor noi sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei în Ucraina, adăugând că Germania este pregătită pentru toate scenariile, inclusiv pentru oprirea fluxurilor de gaze rusești către Europa.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson a declarat că firmele britanice nu intenționează să plătească pentru gazul rusesc în ruble, adăugând că Guvernul monitorizează implicațiile pentru piața europeană ale cererii președintelui Putin.

Întrebat dacă există circumstanțe în care Marea Britanie ar plăti în ruble pentru gazul rusesc, purtătorul de cuvânt a spus că „nu vom face asta”, adăugând că ultimele decrete ale lui Putin arată „impactul pe care sancțiunile noastre îl au asupra economiei Rusiei”. 

„Nu există conducte de gaz care să lege în mod direct Regatul Unit de Rusia, importurile noastre din Rusia au reprezentat mai puțin de 4% din totalul aprovizionării cu gaz din Regatul Unit în 2021, așa că, evident, suntem mai puțin dependenți de aceasta decât mulți dintre partenerii noștri europeni”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te