De ce Portugalia este de zece ori mai puțin afectată de coronavirus decât vecinii din Spania

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 17.04.2020 - 08:32
dr. Filipe Froes, pneumolog portughez

Intervievat de Euronews, dr. Filipe Froes, pneumolog portughez și consilier pentru Graça Freitas, directorul general al Sănătății din țară, a oferit câteva răspunsuri.

SHARE

"Pandemia nu a început în același timp în toate țările europene. Ne-am dat seama că Portugalia era la trei săptămâni în spatele Italiei și poate la o săptămână și jumătate în spatele Spaniei", explică Dr. Froes. "Ceea ce ne-a oferit timp prețios, câteva zile, pentru a ne pregăti".

"Aceasta este diferența notabilă cu Spania, noi am avut mai mult timp pentru a ne pregăti", subliniază medicul, "am avut mai mult timp pentru pregătirea spitalelor noastre, crescând mult capacitatea serviciilor noastre de reanimare".

El adaugă: "Una dintre principalele diferențe este că am putut să implicăm medicii generaliști. După cum știți, între 80% și 85% dintre pacienții cu Covid-19 nu trebuie să fie spitalizați și pot rămâne acasă și să fie urmăriţi de medicul lor generalist".

Doar cei a căror situație medicală o necesită sunt trimişi la spital, reamintește medicul. În consecință, "serviciile de urgență nu sunt asfixiate de numărul de pacienți și îi pot trata mai bine pe cei aflați în situații critice". Și, prin urmare, să evite decesele pacienților spitalizați.

Un studiu realizat de Universitatea Nova din Lisabona indică faptul că răspândirea noului coronavirus în Portugalia a fost cea mai mică din Europa în primele 25 de zile ale epidemiei, conform hotnews.ro

Dr. Froes consideră că faptul că cetăţenii au ascultat şi s-au conformat măsurilor a fost crucial în prevenirea răspândirii ulterioare a virusului. "Cele mai multe activități sunt interzise, cum ar fi școlile și activitățile comerciale, iar majoritatea oamenilor respectă regulile și noi aplicăm recomandările guvernului. Nu au existat probleme de insubordonare".

 

Eduardo Cabrita, ministrul de Interne portughez, a declarat că cetățenii portughezi au dat dovadă de un "spirit civic de neegalat" prin respectarea reglementărilor în timpul weekendului de Paște. "Forțele de securitate raportează niveluri foarte scăzute de mișcare a cetățenilor și un sprijin larg pentru recomandări".

Pe 10 aprilie, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a propus extinderea izolării naționale dincolo de 17 aprilie și până la 1 mai. Portugalia a declarat starea de urgență pe 18 martie, la doar două zile după ce a fost raportat primul deces cauzat de Covid-19 în țară.

 

Dar, în ciuda unor semne promițătoare, autoritățile avertizează că poate fi încă prea devreme pentru a evalua răspunsul Portugaliei la coronavirus.

 

"Problema căminelor de bătrâni și a angajaților acestora este considerată o preocupare deosebită. Este o prioritate", a declarat ministrul de Interne portughez. Autoritățile se tem că boala se va răspândi rapid în căminele de bătrâni, așa cum s-a întâmplat și în alte țări din Europa.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te