De ce este foarte posibil să nu intrăm în Schengen nici anul acesta. Ce se întâmplă în Austria

DE Florin Budescu | Actualizat: 16.01.2024 - 09:37
De ce este foarte posibil să nu intrăm în Schengen nici anul acesta - Foto: Profimedia Images

De ce este foarte posibil să nu intrăm în Schengen nici anul acesta. Ce se întâmplă în Austria. Ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, de la ÖVP de centru-dreapta, și-a exprimat preferința pentru un guvern bipartit.

SHARE

De ce este foarte posibil să nu intrăm în Schengen nici anul acesta. Ce se întâmplă în Austria. Ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, de la ÖVP de centru-dreapta, și-a exprimat preferința pentru un guvern bipartit, într-un interviu acordat APA.

Sondajele sugerează că acest lucru ar însemna o coaliție cu formaţiunea politică de extremă-dreaptă, FPÖ.

De ce este foarte posibil să nu intrăm în Schengen nici anul acesta

În septembrie, austriecii vor merge la vot. Întrucât FPÖ, de extremă-dreapta, este în permanență pe primul loc, la 30%, în intenţia de vot, observatorii notează că ÖVP ar putea fi tentat de ideea formării unui alt cabinet de dreapta.

Dacă acest lucru se va întâmpla, nu există şanse ca România să scape de veto-ul Austriei prea curând, în aceste condiţii.

ÖVP este versiunea moderată a dreptei antieuropene austriece, pe când FPÖ este varianta dură a aceleiaşi paradigme, care dă puţine şanse lăsării României să intre în Spaţiul Schengen prea curând, dacă partidele vor forma executivul de la Viena.

Citeşte şi: Austria impune cinci condiții stricte pentru aderarea României la Schengen. Vin în controale secrete

Întrucât Austria este acum în plină campanie electorală, Tanner a preferat să vorbească despre o coaliție cu două partide, spre deosebire de Germania vecină, unde trei partide guvernează împreună.

Tanner a remarcat că compromisurile, în guvernele cu trei partide, sunt mai greu de găsit, referindu-se la actuala coaliție tripartită dintre SPD-ul cancelarului Olaf Scholz, Verzii și liberalii FDP, din Germania.

În plus, guvernul tripartit al Germaniei este profund nepopular în rândul alegătorilor, având o intenţie de vot la 30%, în scădere cu peste 20 de puncte procentuale față de alegerile din anul 2021.

Citeşte şi: Scandal în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne va trimite migranți. Guvernul: Minciuni!

Tanner a remarcat provocările și problemele inerente unui guvern cu trei parteneri.

„Fiecare partid avea programul și opiniile sale, făcând compromisuri deranjante. Nu există nici o îndoială că acest lucru este mai dificil cu trei partide”, a spus ea, conform EurActiv.

Ultimele sondaje indică o majoritate cu două partide, care are nevoie de sprijin din partea extremei drepte, deși ministrul a exclus totuși o coaliție cu actualul lider controversat al FPÖ, Herbert Kickl.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te