Scandal în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne va trimite migranți. Guvernul: Minciuni!

DE Alex Darvari | Actualizat: 29.12.2023 - 15:30
Scandal uriaș în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne trimite migranți. Guvernul: Minciuni - Foto: Profimedia Images

Este scandal uriaș în Austria pe tema Schengen. Opoziția a speculat momentul și spune că România va trimite migranți ilegali în Austria. Guvernul a bătut în retragere și a anunțat că nu există, încă, un acord clar pentru intrarea României și Bulgariei în Schengen.

SHARE

Posibilitatea ca România și Bulgaria să adere la Schengen, chiar și numai cu frontierele aeriene și portuare, a stârnit un scandal imens la Viena, cu acuzații grave.

Citește și: Austria alege să nu permită României aderarea la Schengen. Ultimul sondaj ne spulberă speranțele

Momentul este speculat politic, mai ales dat fiind faptul că Austria se pregătește de alegeri în 2024.

Cel mai mare partid de opoziție - FPÖ -, care speră să vină la guvernare după alegerile de anul acesta, crede că acceptarea României în Schengen va face ca Austria să fie „inundată” de migranți.

Scandal uriaș în Austria pe tema Schengen. Opoziția: România ne trimite migranți. Guvernul: Minciuni

Harald Vilimski, șeful delegației FPÖ, de opoziție, în Parlamentul European, a calificat drept „o decizie greșită și precară" acordul dintre România, Bulgaria și Austria privind extinderea Schengen pentru ambele țări.

"Ceea ce este vândut oamenilor drept "aderare treptată la Schengen" nu este altceva decât o nouă ușă deschisă pentru o migrație ilegală neîngrădită în Austria și, prin urmare, un risc clar de securitate pentru țara noastră", a comentat Vilimski acordul, potrivit presei austriece. 

Potrivit lui Vilimski, această decizie ar duce la o nouă pierdere de control și ar oferi noi oportunități pentru contrabandiști și migranți ilegali de a ajunge în Austria.

FPÖ conduce în sondaje în fața ÖVP, partidul aflat la guvernare și din care face parte Karl Nehammer, care a devenit cancelar al Austriei la 6 decembrie 2021.

ÖVP acuză FPÖ că răspândește "neadevăruri"

Guvernul a replicat spunând chiar că nu există acord pentru aderarea României la Schengen, cel puțin pe frontierele terestre.

"FPÖ răspândește din nou neadevăruri pe tema Schengen. Deschiderea frontierelor terestre Schengen va avea loc numai atunci când va fi garantată o protecție fiabilă a frontierelor externe", a răspuns secretarul general al ÖVP, Christian Stocker. Aceasta este poziția neschimbată a guvernului federal austriac și a fost subliniată în mod repetat de ministrul de interne Karner.

"Este trist că FPÖ contracarează doar cu neadevăruri reducerea cu succes a numărului de azilanți și schimbarea de paradigmă în legislația europeană în materie de azil", a continuat Stocker.

"Pentru că, așa cum probabil toată lumea, cu excepția domnului Vilimski, a observat, rutele de trafic de migranți către Austria nu sunt pe calea aerului, ci prin frontierele terestre, care sunt încă controlate", a declarat secretarul general al ÖVP.

Prețul plătit de România

Newsweek a scris, ieri, că există un preț ce trebuie plătit ca să intrăm în Schengen. Un număr de 8.000 de migranți ilegal ar trebui să rămână în România pentru a intra în Schengen cu frontierele maritime și aeriene.

Citește și: EXCLUSIV Prețul plătit ca să intrăm în Schengen. 8.000 de migranți ilegali rămân în România

Ministrul de interne austriac a spus că nu există o dată de la care România să intre în Schengen cu frontierele terestre. Discuțiile despre o aderare deplină sunt pure speculații", spune Gerhard Karner pentru publicația Kurier.

Citește și: Duș rece! Austria anunță când intră România în Schengen și cu frontierele. „Sunt simple speculații”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te