De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel

DE Florin Budescu | Actualizat: 22.04.2024 - 13:03
De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel - Foto: Wikimedia/IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0
De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel - Foto: Wikimedia/IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0

De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel. Ofiţeul de informaţii şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecul prevenirii acţiunii teroriste Hamas, din 8 octombrie.

SHARE

De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel. Ofiţeul de informaţii şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecul prevenirii acţiunii teroriste Hamas, din 8 octombrie, anul trecut.

Haliva a promis că va atinge cât mai multe dintre obiectivele războiului, în timpul în care va continua să se afle în funcție.

De ce a demisionat Aharon Haliva, şeful Aman, serviciului de informaţii militare din Israel

Generalul a lăsat o scrisoare de demisie, pe biroul șefului de stat major al IDF, Herzi Halevi, a informat presa israeliană.

Una dintre cele mai insolite chestiuni de relaţionare, în serviciile secrete israeliene, este că toţi membrii unui serviciu, de la comandant, până la ultimul recrut care activează de o zi, se tutuie.

La scurt timp după scrisoarea de demisie, IDF a dat publicităţii o declarație, în care spunea:

Citeşte şi: Războiul Iran-Israel: România condamnă atacul Teheranului. „Facem apel la evitarea unei escaladări”

„Într-o decizie luată împreună cu șeful de stat major și cu aprobarea ministrului Apărării, generalul-maior Aharon Haliva își va încheia rolul de conducător și se va retrage din IDF, după numirea unui succesor, printr-un proces profesional.

Generalul-maior Aharon Haliva a notat în cererea sa marea apreciere pentru performanța personalului Direcției de Informații Militare (Amal- n.n.), în timpul războiului".

Citeşte şi: Războiul Iran - Israel: Consiliul de Securitate al ONU se întrunește de urgență

"Șeful Statului Major i-a mulțumit generalului-maior Aharon Haliva pentru serviciul de-a lungul a 38 de ani în IDF, timp în care a contribuit semnificativ, ca luptător și comandant, la securitatea statului”, conform Jerusalem Post.

Foto: Wikimedia/IDF Spokesperson's Unit/CC BY-SA 3.0

În scrisoarea sa, Haliva afirmă că ar dori să-și asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie și promite că va face tot posibilul pentru a îndeplini cât mai multe dintre obiectivele războiului.

Citeşte şi: Trupe kazahe, prima misiune în Înălțimile Golan, Israel. Vor primi 1.000 $ pe lună

Acestea includ restabilirea dominației militare în nordul și sudul Fâșiei Gaza, descurajarea amenințărilor ulterioare, din partea Iranului, și a altor inamici străini și returnarea ostaticilor.

Odată cu trecerea timpului din 7 octombrie, au crescut și cererile către el să demisioneze din public.

Acest lucru s-a datorat în principal a doi factori: trecerea din ce în ce mai lungă a timpului scurs de la atacul din 7 octombrie și recenta gafă a serviciilor de informații militare.

IDF a calculat greșit răspunsul Iranului, la lovitura care a ucis oficialul din Corpul Gărzii Revoluției Islamice, Mohammad Reza Zahedi.

Se aștepta de mai multă vreme ca Haliva să demisioneze și acesta chiar și-a declarat intenția să o facă, în trecut.

Ca răspuns la anunțul lui Haliva, membrul partidului Yesh, Atid Vladimir Beliak, a postat pe platforma de socializare X:

„Șeful Direcției de Informații IDF a fost înțelept să demisioneze. O comisie de anchetă de stat trebuie înființată fără întârziere. Prim-ministrul trebuie să demisioneze imediat, indiferent de constituirea unei comisii de anchetă de stat".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te